Vruće teme

Dosije: Beogradska novogodišnja rasveta i jelka za Ginisa

 

Fotografije: Aleksandar Jočić

 

Beograd je prvi put u svojoj dugoj istoriji dobio novogodišnju rasvetu još u oktobru, a za doček 2018. godine imaće jednu od najskupljih novogodišnjih jelki na svetu, koju građani plaćaju 83.000 evra i koja je postavljena tri dana pre nego što je doneta odluka o dodeli ugovora, saznaje Pištaljka.  Za strane turiste koji će na gugl pretraživaču da traže što neobičniju destinaciju za doček 2018. ima više nego dovoljno odrednica.

 

U našem narodu postoji izreka „Košta ga k’o svetog Petra kajgana“. I baš to se može reći za veštačku jelku i plastičnu rasvetu u centru naše prestonice.

 

Naime, skupocenu jelku  Sekretarijat za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima grada Beogradaje kupio od firme „Keep light“ (Kip lajt), od koje grad godinama unazad pazari prazničnu rasvetu i za koju se sumnja da je, kako je Pištaljka pisala, namešten prošlogodišnji, ali i ovogodišnji tender za novogodišnju rasvetu.

 

Veštačka jelka skuplja od prirodne u Njujorku

 

I dok se prirodna jelka, norveška omorika visoka najmanje 20 metara ispred Centra „Rokfeler“ u Njujorku bez ukrasa plaća 25.000 dolara, u Beogradu je veštačka jelka visoka 18 metara ukrašena belim lančanicama sa 200 crvenih plastičnih ukrasa i 40 ukrasnih plišanih crveno-zlatnih mašni plaćena četiri puta više.

 

Jelka u Beogradu, koja je sa PDV-om koštala skoro 10 miliona dinara, skuplja je i od najskuplje jelke na svetu koja se nalazi u luksuznom hotelu „Emirates Palace“ (Palata Emirata), koja bez ukrasa košta 10.000 dolara. Sa ukrasima od dijamanata i zlata ova jelka košta 11 miliona dolara.

 

Čitava priča oko preskupe jelke je pokrenula buru na društvenim mrežama. Na Twitteru je pokrenuta akcija u kojoj su ljudi pozvani da napišu svoju novogodišnju želju koju će ostaviti kod jelke, slikati poruku i postaviti je na društvene mreže uz haštag #83.000Želja.

 

Od beogradske jelke jeftinija je čak i novogodišnja jelka koja je ove godine izazvala najveću pažnju svetske javnosti, ona na Trgu Venecija u Rimu. Prirodna jelka, smreka sa Dolomita, koja je trebalo da bude zelena i bujna dok traju praznici, osušila se pre katoličkog Božića, pa su je građani prozvali „šugavkom“, a izgled joj poredili sa četkom za toalet. Udruženja građana, kako prenose mediji, zahtevaju od suda nadležnog za javnu potrošnju da ispita zbog čega su vlasti u Italiji potrošile 50.000 evra za jelku koja je osušena, i to u nabavci bez tendera.

 

Pištaljka je već pisala da je „Kip lajt“ i u avgustu dobio posao nabavke praznične rasvete za Beograd od 170 miliona dinara na tenderu Javnog komunalnog preduzeća „Javno osvetljenje“.

 

Ugovor o kupovini jelke do kog je došla Pištaljka pogledajte na ovom linku.

 

 

 

 Novi tender od 200.000 evra za još ukrasa

 

Na dan kada je Pištaljka otkrila da su beogradske vlasti od firme „Kip lajt“ (Keep light) kupile verovatno najskuplju jelku na svetu od 83.000 evra i postavile je i pre završenog tendera, ista firma se pojavila kao jedini ponuđač na tenderu za nabavku još novogodišnjih svetiljki, ovoga puta u vrednosti od 200.000 evra.

 

Kako navodi Pištaljka, to možda objašnjava i iznenadnu velikodušnost firme, za koju se, kako pišu, već dve godine nameštaju tenderi za novogodišnju rasvetu, a koja se posle burne reakcije javnosti na Pištaljkino otkriće i nezakonite reakcije gradonačelnika Siniše Malog, koji je samostalno odlučio da se ugovor raskida, oglasila i rekla da jelku koju su cenili 83.000 evra sada daju za džabe.

 

„Kip lajt“ je jedini dostavio ponudu na tenderu za nabavku ukrasnih lančanica, a otvaranje njihove ponude, kojem je od javnosti prisustvovala samo novinarka Pištaljke, odvijalo se u isto vreme dok je Mali obećavao da će ugovor o kupovini jelke raskinuti jer je – preskupa.

 

Na otvaranju ponuda u gradskom Sekretarijatu za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinaciju odnosa sa građanima, osim članova komisije bio je i jedan od direktora firme „Kip lajt“ Predrag Jović. U ponudi koja je dostavljena u cajtnotu, samo sedam minuta pre zatvaranja tendera, „Kip lajt“ je naveo da će 3.200 lančanica (gumenih svetlećih creva) sa garancijom od godinu dana dostaviti i postaviti za 23.539.200 dinara. Sudeći po tome da se na tender niko drugi nije javio, i ovaj posao će dobiti firma koja godinama unazad jedina kiti Beograd.

 

I na ovom tenderu traženi su vrlo specifični uslovi, da ponuđači imaju četiri hidraulične podizne platforme i to dve visine 14 metara, jednu visine 12 metara i jednu visine 21 metar, te da su u proteklih pet godina isporučili 10.000 lančanica. Članovi komisije za Pištaljku su prvo rekli da im uslove tendera niko nije sugerisao i da su ih oni pisali. Kada jsu novinari Pištaljke predsednika komisije Nenada Stevanovića naknadno pozvali telefonom da objasni zbog čega su ovi uslovi bili neophodni, on je tražio da se pitanja pošalju mejlom.

 

Nakon što je gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio da će ugovor o kupovini jelke biti raskinut, firma „Kip lajt“ odlučila je da novogodišnje drvce pokloni građanima. Gradske vlasti su i prošle godine kupile novogodišnju jelku od „Kip lajta“, ali su je tada platile upola manje – 40.000 evra. Ta jelka je, kako saznaje Pištaljka iz sekretarijata, ove godine postavljena na Slaviji.

 

Ni Više javno tužilaštvo u Beogradu, ni gradonačelnik Siniša Mali, ni v.d. sekretara Glavaš, ali ni direktor Uprave za javnu nabavku Predrag Jovanović nisu odgovorili na pitanja Pištaljke o tome šta planiraju da učine da se kazne odgovorni za nameštanje tendera za „Kip lajt“.

 

Zamenik javnog tužioca u Prvom beogradskom tužilaštvu Aleksandra Đenadić rekla je za Pištaljku da to tužilaštvo neće preduzeti nikakve radnje da istraži da li je bilo nezakonitosti prilikom nabavke novogodišnje jelke. „Pročitala sam u medijima vest, ali to nije u našoj nadležnosti“, rekla je u telefonskom razgovoru. S obzirom na to da je jelku nabavio gradski sekretarijat, čije je sedište na Savskom vencu, nije jasno kako to nije nadležnost Prvog osnovnog javnog tužilaštva, pod čijom nadležnošću je ova opština, navodi se u tekstu Pištaljke.

 

Balša Božović: Ugovor za novogodišnju jelku u Beogradu nije raskinut

 

Predsednik gradskog odbora Demokratske stranke (DS) Balša Božović kazao je danas da ugovor za novogodišnju jelku u Beogradu, koja košta 83.000 evra, nije raskinut i dodao da gradonačelnik Beograda Siniša Mali i gradski menadžer Goran Vesić vređaju građane. Božović je ispred novogodišnje jelke u Knez Mihailovoj ulici kazao novinarima da ugovor može biti raskinut samo kada je prekršen i istakao da nije prekršen.

 

Božović je pozvao građane da se u subotu, 23. decembra u 12.00 časova okupe ispred jelke na Trgu Republike i dodao da to nije stranački protest već građanski jer „građani ne smeju dozvoliti ponižavanje“.

 

„Ostaje pitanje ko je potpisao i raspisao ovakav tender i ko je potpisao ugovor za jelku od 83.000 evra. Gradonačelnik je rekao da će ugovor biti raskinut, ali on očigledno nije raskinut jer su juče podigli ruku odbornici i ta stavka je ostala u budžetu“, kazao je Božović. „Da je ugovor raskinut jelka bi bila spakovana i odnesena ukoliko bi bio sporazumni raskid ugovora na delu, a on očigledno nije i dalje vredjaju gradjane Beograda jer su ih uhvatili u kradji, a oni pokušavaju poklonom da zataškaju stvar“, kazao je poslanik DS-a.

 

 

Izvor: Pištaljka

 

 

 

 

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .