Medijske inicijative

Veliko iznenađenje: Magazin Tajm proglasio ličnost godine

 

Žene iz grupe „Rušiteljke tišine“ (The Silence Breakers“), koje su u javnosti podigle svest o seksualnom zlostavljanju u svetu šoubiznisa i dovele do niza suočavanja žrtava sa svojim zlostavljačima, proglašene su ličnostima 2017. godine. „Žene koje su prekinule tišinu“ osnivači su pokreta #MeToo, kampanje na društvenim mrežama osnovane sa ciljem da se javnosti skrene pažnja na seksualno uznemiravanje u Holivudu. Nakon što je glumica Alisa Milano popularizovala ovaj haštag, javile su se hiljade žena koje su želele da podele svoju priču.

 

U obrazloženju, u članku Tajma kaže da te osobe pripadaju svim rasama, svim društvenim slojevima, svim profesijama i obuhvataju praktično sve krajeve sveta. Njihov kolektivni bes izazvao je neposredne i šokantne rezultate, konstatuje list. Naravno, veliki deo teksta u Tajmu pripada osobama koje su optužile producenta Harvija Vajnstina za seksualno uznemiravanje, što je dovelo do njegovog pada i lančane reakcije ostalih priznanja, čak i u drugim slučajevima.

 

U velikom tekstu u Tajmu, Ešli Džad, jedna od onih prvih koje su progovorile u slučaju Harvija Vajnstina, do juče najmoćnijeg producenta Holivuda koji je svoju poziciju koristio da ucenjuje i iznuđuje masaže, oralni seks i sek od glumica, preteći im kada bi odbijale, objasnila je da je takvo ponašanje bilo javna tajna i da se o njemu šaputalo u Holivudu.

 

„Počela sam da govorim o Harviju minut nakon što se to dogodilo“, rekla je Džad u intervjuu za Tajm. „Bukalno, izašla sam iz hotelske sobe 1997. godine i sišla u lobi, gde me je otac čekao, jer se dogodilo da je došao u LA iz Kentakija, da me poseti na snimanju. I mogao je da zaključi po mom licu – da upotrebim njegove reči – da mi se dogodilo nešto poražavajuće. Rekla sam mu. Rekla sam svima.“

 

Iako su jedne druge upozoravale, glumice nisu mogle ništa da učine, niti je bilo načina da se zaustavi zloupotreba.

 

„Nije bilo mesta kojem bismo mogli da prijavimo ova iskustva„, rekla je Džadova. Članak od petog oktobra u Njujork tajmsu pokrenuo je lavinu kakvu niko nije očekivao: jedna po jedna, glumice su se javljale i prijavljivale svoja strašna iskustva ne samo sa Vajnstinom, već i sa drugim kolegama.

 

Tajm je tokom šest nedelja intervjuisao na desetine ljudi iz različitih industrija koji su pokazali ličnu hrabrost i progovorili o seksualnom uznemiravanju na svojim poslovima.

 

Inače, u konkurenciji za ličnost godine bili su i američki predsednik Donald Tramp, kineski predsednik Si Đinping, bivši direktor FBI Robert Meler, Kim Džong Un, lider Severne Koreje, Kolin Kapernik, američki kvoterbek i rediteljka Peti Dženins, ali su završili kao drugoplasirani.

 

Prema mišljenju čitalaca koji su učestvovali u anketi magazina, ličnost godine je Muhamed ibn Salman, prestolonaslednik Saudijske Arabije.

 

Magazin Tajm ličnost godine bira još od 1927.

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .