Kultura

Svet i Rusija se opraštaju od Dmitrija Hvorostovskog

 

Čuveni ruski operski pevač Dmitrij Hvorostovski umro je u 56. godini posle duge borbe s rakom. Danas je saopšteno da je slavni bariton „umro mirno i okružen porodicom“ u Londonu.

 

„Neka toplina njegovog glasa i duga uvek bude s nama“, navodi se u saopštenju.

 

Uprkos međunarodnoj karijeri, Hvorostovskij je zadržao intenzivne odnose s domovinom Rusijom: bio je prvi operski pevač koji je solistički nastupio na moskovskom Crvenom trgu, a u Moskvi je revovno održavao koncertni ciklus “Dmitrij Hvorostovskij i prijatelji“, na kojima su nastupale njegove proslavljene kolege. Bogatu paletu njegovih diskografskih izdanja čine recitali, ali i snici celih opera.

 

Hvorostovski je u Beogradu je održao koncert u junu 2001. na Kolarcu u okviru ciklusa “Velikani muzičke scene”.

 

Ove godine je dobio ruski Orden za zasluge otadžbini, a 2015. je odlikovan Ordenom Aleksandra Nevskog.

 

Po sopstvenoj želji biće kremiran, a dve s njegovim pepelom biće položene u Moskvi i rodnom Krasnojarsku. Na sajtu ruskog Ministarstva kulture objavljeno je da će komemoracija biti održana 27. novembra u koncertnoj dvorani P.I.Čajkovski, a 28. novembra pepeo Dmitrija Hvorostovskog biće sahranjen na Novodevičijevom groblјu. Grob Hvorostovskog u Moskvi se nalazi 100 metara od grobnice operskog pevača Fjodora Šaljapina. Datum sahrane u Krasnojarskom još nije objavlјen.

 

Pronašao se u svom glasu

 

Dmitrij Hvorostovski rođen je 1962. godine u sibirskom gradu Krasnojarsku u porodici inženjera i ginekologa.Međutim, Dmitrijev otac je amaterski svirao klavir i imao kolekciju snimaka izvođenja najvećih opernih zvezda, pa je Dmitrij, inspiriran ovom strašću svog oca, svoje mesto u svetu pronašao kao pevač.Nakon što je završio Krasnojarski institut umetnosti, pet godina je nastupao kao solist u lokalnom porzorištu opere i baleta.

 

Zvezda preko noći

Mek i dubok glas Hvorostovskog brzo je zapažen. Osvojio je prvo mesto na Međunarodnom takmičenju operskih pevača u Kardifu, koji je BBC organizovao 1989. godine. Otada je neprekidno angažovan u najpoznatijim operskim kućama sveta, od londonskog Kovent Gardena do milanske Skale, od bečke Opere do njujorškog Metropolitena.

 

Univerzalni izvođač

Činilo se da nema repertoar koji Hvorostovski ne može izvesti. Ako se pogleda spisak njegovih operskih uloga vidi se impresivan i neverovatno raznolik spektar, od Verdijevog Don Karlosa do Onjegina Čajkovskog. Hvorostovski je, takođe, pevao savremenu i popularnu muziku, povezujući na istoj sceni estradne umetnike i klasične operske pevače. Svoje obožavaoce posebno je iznenadio mini-albumom ruskih ratnih pesama i koncertima koji su pratili ovo izdanje.

 

Čovek čelične volje

Hvorostovski je 2015. godine saopštio da ima rak mozga. Zatim je otkazao nekoliko koncerata, izjavivši da je privremeno napustio pevačku karijeru. Međutim, samo nekoliko meseci kasnije ponovno je stao na scenu. Ovoga puta otpevao je jednu od glavnih uloga u Verdijevom „Trubaduru“ u Metropoliten operi, zajedno s ruskim sopranom Anom Netrepko.

 

Dok se borio protiv raka, tokom 2016. i 2017. godine, Hvorostovski je nastavio nastupati u Rusiji i inostranstvu. Nakon što je otkazao nekoliko koncerata, Hvorostovski je u aprilu ove godine ponovo nastupio u Torontu. Sve karte su bile rasprodane. Program gala-koncerta bio je sastavljen pretežno, po njegovoj želji, od arija iz ruskih opera.

 

U junu 2017. Hvorostovski je održao koncert u svom rodnom gradu Krasnojarsku. Publika ga je u suzama i sa ovacijama ispratila sa scene. S obzirom da je nastupio sa slomljenom rukom, kretanje mu je bilo otežano, ali pevao je nekoliko puta na bis i rekao: „Morao sam se vratiti, zato što vas volim, zato što je ovo moj rodni grad“.

 

 

Izvor: Russia Beyond

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .