Vruće teme

Obradović: Nema slobodnih medija ako građani ne reaguju

 

Nekadašnji predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) i vlasnik portala Vranjske Vukašin Obradović izjavio je da ne vidi budućnost slobodnih medija u Srbiji ako, kako je rekao, građani ne pokažu da im je do njih stalo.

 

Pošto je prethodno objavio da je ugasio taj portal jer nije mogao da obezbedi njegovo dalje funkcionisanje, Obradović je za izdanje „Danasa“ za sredu ocenio da „bez slobodnih medija nema ni slobodnih građana“.

 

„Nastavićemo borbu, ali nisam preveliki optimista kada je u pitanju budućnost Vranjskih. Gašenjem portala bez kakvog, takvog izvora sredstava za život ostalo je 14 porodica. Iako su zaposleni izrazili želju da nastave da rade za džabe, nisam to mogao da dozvolim jer bi to bilo poptuno nehumano“, rekao je Obradović.

 

Portal Vranjske počeo je sa radom nakon što je 18. septembra ugašen lokalni nedeljnik Novine vranjske, zbog političkih i ekonomskih pritisaka lokalnih vlasti. Elektronsko izdanje novina pokrenuto je posle sedmodnevnog štrajka vlasnika Vukašina Obradovića.

 

UNS i NUNS: Gašenje portala Vranjske slika stanja u medijima

 

Reprezentavina medijska udruženja izrazila su žaljenje zbog gašenja portala Vranjske i ocenila da je to slika teške situacije u medijima i posledica bahatog imperatorskog odnosa vlasti, ali i opomena medijima da se bore za slobodu reči.

 

„Na javnoj sceni imate gladijatore koji malteretiraju novinare, zavrću im kragne i fizički odstranjuju sa događaja, a na političko-ekonomskoj sceni imate suptilne načine finansijskog zavrtanja kragni“, rekao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić.

 

Gašenje Vranjskih bio je povod i za osnivanje Grupe za slobodu medija koja od tada u celoj Srbiji sprovodi akcije „Stop medijskom mraku“.

 

„Mislio sam da će akcija za slobodu medija incirana gašenjem ovog simbola slobodnog novinarstva u Srbiji, rezultirati bržim rešenjem, ali moramo dalje. Ako već moraju da nestanu, neka Vranjske budu poslednji slobodni mediji koji je morao da se ugasi zbog pritska države i lokalnih moćnika„, rekao je Lekić.

 

On je istakao da gašenje portala treba da bude opomena svima ostalima da dignu glavu i da se bore za slobodu reči u Srbiji.

 

Predsednik Udruženja novinara Srbije Vladimir Radomirović rekao je da je gašenje sajta Vranjske slika stanja medija u Srbiji koji odavno nisi bili u težoj ekonomskoj situaciji.

 

„Posebno je teška sitaucija na lokalu, u manjim sredinama gde se teže dolazi do oglasa nego u većim gradovima i gde su mediji ostavljeni na milost i nemilost lokalnih funkcionera“, rekao je Radomirović.

 

On je kazao da UNS godinama predlaže da se obezbedi stabilno finansiranje lokalnih medija, izdvajenjem dva odsto iz lokalnih budžeta za izveštavanje u javnom interesu.

 

O tom novcu bi, prema njegovim rečima, trebalo da brinu nezavisne komisije koje bi činili predstavnici medijskih i novinarskih udruženja.

 

„To je način da se obezbedi preživljavanje i razvoj lokalnih medija a samim tim jačanje demokratije i celog društva“, rekao je Radomirović.

 

Izvor: N1.info

 

 

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .