KONCERTI NAPOLITANSKE MUZIKE U MADLENIANUMU

KONCERTI NAPOLITANSKE MUZIKE U MADLENIANUMU

 

Na Velikoj sceni Madlenianuma 2. i 3. decembra biće održan koncet napolitanskih pesmama “Gala Napolitano”.

 

U vidu predstave napravljena je interesantna priča na temu  “Klasične napolitanske pesme”, od njenog nastanka do danas, dočaravanjem raznih (ne samo umetničkih) vitalnih aspekata i momenata, koji su zajedno doprineli tome da se niz generacija i pojedinaca iz različitih kulturnih, teritorijalnih i  društvenih slojeva, zanese, očara i inspiriše.

 

Orkestar Maestra Pine Tafuta –  čiji su svi članovi profesori Konzervatorijuma San Pietro u Maieli Maestro Emidio Auzielo na udaraljkama i bubnjevima u pratnji balerina koje plešu tarantelu, Angelica Sepe, Antonio Carluco, tenor Annibale Marchesini i sopran Norma Puci  uživo ce predstaviti odabrani repertoar.

 

Tradicionalne napolitanske pesme, koje se pevaju na originalnom jeziku, uglavnom izvode muški glasovi i za temu uglavnom imaju ljubav, te su ostale u duhu serenade. Većina napolitanskih pesama je postala poznata zahvaljujući imigrantima koji su ih sa sobom nosili kao nešto najvrednije iz svog zavičaja. Početkom dvadesetog veka Enriko Karuzo je najzaslužniji za uspon ovog žanra u svetu ozbiljne muzike i njeno postojanje u savremenom operskom repertoaru.

 

Slušaćete najautentičnije dragulje klasičnih napolitanskih pesama, koje imaju  specifičnost u prikazivanju  vitalnosti ljudskih osećanja i dočaravanju jedinstvenog naboja pozitivne energije,  koji ističu i dižu nivo spontanosti  i emotivnosti. Osobine  koje kao vlastitu  tradiciju i oličenje “Napolitanci” unose u međuljudske odnose.

 

U cilju promovisanja napolitanske  umetničke i kulturne baštine, pored  muzičkih sadržaja biće prikazane i fotografije, crteži, video filmovi koji  će naglasiti “karakter” grada Napulja i jednog nacionalnog geografskog predela, koji su opšte poznati na zemaljskoj mapi i sveta i osećanja, kao jedinstveni i neponovljivi.