DOSITEJ U BEOGRADU, VUK U HAMBURGU

DOSITEJ U BEOGRADU, VUK U HAMBURGU

 

U Muzeju Vuka i Dositeja, gde u poseti jedna školska grupa smenjuje drugu, ove sedmice će se održati predvanje namenjeno znatiželjnim individualnim posetiocima. U četvrtak 9. novembra u 18 časova predavanje nesvakidašnjeg naziva Šta je Dositej Obradović?  održaće profesor dr Mirjana D. Stefanović­­ sa Filološkog fakulteta u Novom Sadu.

 

Profesorka Stefanović je čitav radni vek posvetila književnosti 18. veka. Kao vrsni poznavalac i istraživač, ovom prilokom će pokušati da izdvoji esencijalna značenja jedinstvene i nesvakidašnje ličnosti čuvenog Dositeja Obradovića.

 

Predavanje je namenjeno svima koji žele da znaju nešto više i značajnije o ključnoj ličnosti prosvetiteljstva u Srbiji. Biće reči o značaju Dositeja, kao reformatora i prepoznavanju njega kao pisca. Narodni muzej ovom prilikom omogućava zainteresovanima da u kući u kojoj je boravio i sam Dositej Obradović, neposredno od stručnjaka i poznavaoca dobiju odgovore na jednostavna a ujedno i najteža pitanja, poput ovoga kojim je naslovljeno predavanje.

 

Na poziv Narodnog muzeja, gošća Muzeja Vuka i Dositeja biće još jednom dr Mirjana D. Stefanović. U četvrtak, 30. novembra u 18 časova održaće predavanje Biblioteka Dositeja ObradovićaZainteresovanim posetiocime će biti predstavljena biblioteka kojom se oblikovao izuzetni Dositej Obradović.

 

Sadržina predavanja pružiće nam mogućnost za sticanje uvida u smernice Dositejevih traganja i možda mogućnost za distinkciju putanja prosvetiteljstva kao evropskog talasa kojim je nošen i Dositej u odnosu na njegove lične preokupacije i velike misije.

 

Istovremeno sa programima u Beogradu, Muzej Vuka i Dositeja i Srpska dopunska škola Jovan Jovanović Zmaj iz Hamburga organiziju izložbu Jezik je hranitelj naroda. Iz kolekcije Muzeja Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu u Hrama Svetog arhanđela Mihaila  u Hamburgu od 10. do 26. novembra.

 

Dokumentarno – obrazovna izložba je namenjena je učenicima dopunskih srpskih škola u Nemačkoj, njihovim roditeljima, ali i svim prijateljima i  posetiocima koji žele bliže da se upoznaju sa životom i radom pregalaca srpskog jezika i kulture: Dositejem Obradovićem i Vukom Stefanovićem Karadžićem.

 

Upoznaće se sa jezgrom zbirke današnjeg Muzeja, zaostavštinom Vuka Stefanovića Karadžića koju je krajem 19. stoleća Kraljevini Srbiji poklonila njegova ćerka, Vilhelmina Mina Karadžić. Vukovoj zbirci pridodata je kasnije skromnija ostavština Dositeja Obradovića. U zbirci Muzeja Vuka i Dositeja nalaze se njihovi lični predmeti, knjige, pisma i fotografije kao i umetnička dela – portreti, zdanja  i predela kojima su hodili velikani srpske kulture.

 

Po rečima Vuka Stefanovića Karadžića iz kojih se očituje njegova neiscrpna ljubav ka svom narodu, jeziku i prosvećivanju iuložbe je i ponela naziv:

 

Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod, može se među sobom razumijevati i umno sajedinjavati, ne preliva se u drugi, ne propada.