Medijske inicijative

Petrović: Vlast deli medije na njihove i one koji su protiv

 

 

Manir političara iz vladajućih stranaka je da odbijaju pozive medija gde bi novinari mogli da im postave neprijatna pitanja, ocenio je glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović u Novom danu. Opozicija previše razmišlja koga će da istakne za gradonačelnika, a malo o tome šta će da radi kada bi došla na vlast, kaže on.

 

Urednik Danasa ocenjuje da političari iz vladajućih stranaka dele medije na podobne i nepodobne.

 

Petrović je u Novom danu gostovao umesto potpredsednika Skupštine Srbije i funkcionera SDPS Vladimira Marinkovica koji je sinoć otkazao dolazak na N1. To je treći put u poslednjih mesec dana da funkcioner stranke Rasima Ljajića otkazuje gostovanje, a prošli put kada je to učinio sa obrazloženjem da mora na hitan put, istog dana ga je naša novinarka srela u Domu Narodne skupštine.

 

Njihov je manir da ne žele da idu u medije gde će neko da im postavlja neprijatna pitanja, to se dešava i N1, a i listu Danas, već godinu dana imamo totalni bojkot vladajućih političara. Jednostavno se ne javljaju, niti odgovore na poruku. Ima troje, četvoro funkcionera iz vlade ili SNS koji žele da komuniciraju sa nama. Oni prosto ne žele da odgovaraju na razna pitanja koja bi bila nezgodna, a možda se i plaše reakcije u smislu – što si išao na N1, dao izjavu Danasu, Vremenu…?“, rekao je.

 

Oni ne brinu o tome da li će građani biti uskraćeni za informacije, jer njihovo biračko telo gleda medije poput Pinka, Hepija, i oni paze šta će tamo da bude rečeno.

 

„Poruka je jasna, oni smatraju da ste vi neprijateljska televizija prema njima, a verovatno i u globalnijem smislu da radite protiv države i društva. Oni se obraćaju svom biračkom telu, a mi smo špijuni koji rovare, ruše i koče reforme. I njihovo biračko telo to shvata tako, da smo neprijatelji našeg društva„, kaže on.

 

Obraćaju se svom biračkom telu, a mi smo špijuni koji rovare.

 

 Karakteristika ove vlasti je da dele medije na „njihove“ i one koji su „protiv“, a političar je dužan u javnom interesu da odgovara svima.

 

Mene kad pozove Informer, ja uredno dam izjavu njihovom novinaru. Dobro, ja se tu šalim jer su njihova pitanja apsurdna. Obio sam jednom gostovanje na Pinku jer su me zvali u 16 sati, ali mislim da treba ići na televizije poput Pinka, mada to više nije novinarstvo što oni rade“, dodaje.

 

Govoreći o medijskim konkursima, on je rekao da se sredstva na njima dodeljuju tek osnovanim firmama koje nemaju veze sa medijima, bliske vladajućim strukturama, kao i da su komisje koje sredstva dodeljuju sastavljene od „sumnjivih medijskih eksperata“.

 

„Na konkursima bi trebalo bi da se računa da li je neki medij i koliko puta opomenut zbog kršenja Novinarskog kodeksa“, kazao je i dodao da bi kroz konkurse trebalo da se pomogne manjim medijima.

 

Opozicija kilava, nikako da se dogovori

 

Govoreći o predstojećim izborima u Beogradu on je ocenio da je možda je bolje da nema zajedničkog kandidata opozicije, kao i da opozicija previše razmišlja koga će da istakne za gradonačelnika.

 

Kad idu frontalno mogu lakše da izginu, ovako može više njih da se izvuče“, kazao je Petrović i dodao da su procene da svi opozicioni predstavnici zajedno mogu da osvoje više od 50 odsto preterane.

 

„Opozicija možda previše razmišlja koga će da istakne za gradonačelnika, a malo o tome šta će da radi kada bi došla na vlast. Nemaju oni neki konkretan plan, više gledaju kako da sruše Vučića. Ovi izbori su psihološki, da se vidi koliko mogu da uzdrmaju Vučića„, kazao je on.

 

Deluje da opozicija jeste kilava, dodaje, i nikako da se dogovori da napravi normalni zajednički front. „Nekad se više svađaju među sobom nego što napadaju vlast. Opozicionih stranaka ima mnogo koje se i ne razlikuju među sobom. Glavni program je ‘Ua Vučić’, to je glavna stvar u zemlji, ali ne možete više samo da vičete ‘Ua Vučić'“.

 

Izvor: NUNS

 

NAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .