Medijske inicijative

Obradović: Premijerka da održi reč, pozove medije na dijalog

 

 

Grupa za slobodu medija zahteva jednak položaj za sve medije na tržištu, izjavio je predstavnik te grupe, urednik Vranjskih Vukašin Obradović i naglasio da očekuje da premijerka Srbije Ana Brnabić održi reč datu u Evropskom parlamentu i da predstavnike medija pozove na javni dijalog o otvorenim pitanjima medijske scene.

 

Obradović je najavio da će Grupa 26, udruženja i organizacija okupljenih u akciji za slobodu medija izaći sa svojim zahtevima i konkretnim predlozima Vladi Srbije.

 

Očekujemo da premijerka, koja je u Evropskom parlamentu rekla da želi razgovor sa nama to i pokaže, s tim što mi ne bismo da učestvujemo u razgovoru na kanabeu, već hoćemo javni dijalog o svim otvorenim pitanjima medijske scene u Srbiji, rekao je on na panelu Kako se dolazi do medijske nezavisnosti na Sajmu medija.

 

Urednik novina Vranjskih, koje više ne izlaze i prema njegovoj oceni skoro neće izaći, ocenio je da u Srbiji nema perspektive za slobodu dok je vlasti, koja patološki ne podnosi dijalog i drugačije mišljenje.

 

Mi možemo sada da fingiramo i medijske strategije i medijske zakone, ali na kraju dođemo do toga da se u Srbiji mediji dele na patriotske i one plaćenike, istakao je Obradović.

 

Ne vidim da išta može da se uradi u ovom trenutku i da vlast napravi bilo kakve ustupke, jer ona voli ne tišinu, već apalauze, zaključio je.

 

Radomirović: Konkursi se zloupotrebljavaju

 

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović ukazao je da se posle tri godine od kako se sprovode konkursi za sufinansiranje medija vidi da se oni zloupotrebljavaju, ne samo da novac dobijaju mediji bliski vlasti, već novac, namenjen medijima, dobijaju firme registrovane za iznajmljivanje automobila ili za trgovinu mašinskom opremom.

 

Kako osvojiti nezavisnost medija, Radomirović vidi u ideji UNS da se izdvaja po dva odsto iz godišnjeg budžeta gradova i opština, kao ključ da u Srbiji dobijemo nezavisne lokalne medije.

 

Petrović: Vladajuće i opozicione stranke misle da je novinarstvo jednoumlje

 

Glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Petrović je upozorio da u odnosu prema medijima vladajuće, čak i neke opozicione stranke misle da je novinarstvo jednoumlje.

 

Mi novinari pišemo o sudbinama raznih likova i pomažemo ljudima da reše probleme, a svoj problem najteže rešpavamo sa državom, jer s druge strane nemamo nekog ko bi nas saslušao, i ko nas ne bi potcenjivao i smatrao za neprijatelje, naročito ako smo kritični, ukazao je Petrović.

 

List Danas je bio kritičan prema svakoj vlasti od 1997. kad je osnovan, naveo je Petrović, a danas imamo problema ne samo sa režimom, preosetljivim na medije, već i pojedninim opozicionim strankama.

 

Janković: Boriti se protiv politizacije

 

Šefica medijskog odeljenja OEBS Gordana Janković ukazala je na trend svuda u svetu da se radi na vraćanju poverenja u medije i da će samo oni koji uspostave debatu i vrate se građanima, moći da opstanu.

 

Politizacija novinarstva je svuda prisutna u svetu i mora se boriti, rekla je Janković i ukazala na to da u Srbiji nema dijaloga.

 

Izaći sa zajedničkim zahtevima, sa minimumom, iako postoje razlike u shvatanju profesije, to ima smisla i nije toliko teško dogovoriti se, poručila je ona predstavnicima medija.

 

Izvor: N1.info

 

 

 

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .