Magazin

Na lepom plavom Dunavu: Počinje sezona balova u Beču

 

 

Za sve posetioce balova i ljubitelje plesa 11. novembra 2017. počinje najlepše doba ove godine. Sezona balova u Beču  biće zvanično otvorena javnim izvođenjem valcera u centru grada. U austrijskoj prestonici svake godine se održi preko 450 balova, a najposećeniji događaji broje i do 6.000 posetilaca.

 

Pored društvene funkcije Bečki balovi imaju značajnu ekonomsku ulogu. Na osnovu studije koju je sprovela Bečka privredna komora u 2016. godini svaki učesnik bala u proseku potroši 270 evra na pripreme za bal i posetu samom balu. Prihodi od prošlogodišnje sezone balova u Beču iznosili su 131 milion evra. Od 500.000 posetilaca više od tri četvrtine su bili iz Beča, 60.000 iz ostalih austrijskih pokrajina i 50.000 iz inostranstva.

 

Bečka balska tradicija seže sve do četrnaestog veka, kada je zaživela oslanjajući se na društvene svečanosti održavane na francuskom i burgundskom dvoru.

 

Svoj  vrhunac doživeo je tokom održavanja Bečkog kongresa, 1814/15. godine, kojem su prisustvovale delegacije svih država i sila koje su se sastale da se dogovore o trajnom evropskom poretku. Beč se tom prilikom istakao kao izvanredan domaćin organizujući brojne društvene događaje i balske svečanosti oko Palate na Ballhaus-trgu, koja je bila sedište ministra inostranih poslova, kneza Meterniha. Grad je tako postao, kako političko središte kontinenta, tako i kulturna i društvena metropola devetnaestog veka.

 

Najpoznatiji je Operski bal (16. februar 2012.), koji se održava u zgradi Državne opere u Beču i koji je omilјen i među ličnostima svetske javne scene i političke elite Austrije. Balovi se tematski i istorijski razlikuju jer ih organuzuju različite profesije: Bal Bečkih filharmoničara i Bal bečkih kafedžija, Bal Crvenog krsta pred Božić i Novogodišnji bal, tu su i balovi različitih sektora kao što su Naučni bal, Bal pravnika i Concordia bal, kao i dobrotvorni balovi kao što je Life bal . Među bečkim balovima je i tradicionalni srpski Svetosavski bal.

 

 

 

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .