Magazin

8 razloga za obilazak potpuno drugačije mediteranske zemlje

 

Odmor na Mediteranu obično podrazumeva putovanje u Španiju, Italiju, Francusku, Grčku, Crnu Goru ili Hrvatsku, ali ako se zaputite daleko na istok, naći ćete se u zemlji koju definitivno vredi videti. Reč je o Izraelu, a zbog ovih osam razloga bilo bi savršeno provesti odmor upravo tamo!

 

Neotkrivene plaže

 

Izraelska mediteranska obala proteže se na oko 300 kilometara, a turisti mogu da biraju između mnogobrojnih plaža. Na raspolaganju su im one u Tel Avivu, gde je uvek gužva, ali i one van grada, gde vladaju mir i tišina.

 

U spomenutom Tel Avivu nalazi se i deset kilometara duga plaža koja ovom gradu pruža „kalifornijski duh“. Ukoliko želite da se izolujete, ostvarićete svoju želju čim izađete s gradskog područja…

 

Sunce

 

Izrael godišnje ogreje 300 sunčanih dana, pa ne čudi što je ova zemlja pionir solarne energije. Prosečna temperatura u julu iznosi 31 stepen Celzijusov, ali je sjajna vest da i zimi možete da očekujete prijatnih 18 stepeni, što je dovoljno za izležavanje na suncu. Najbolje vreme za posetu najverovatnije je jesen, koja je dovoljno topla, a dolasci na letovanja u to vreme prestaju.

 

Priuštive cene

 

Avionske karte za Izrael najjeftinije su na jesen i zimu, kada ne koštaju više od onih za poznate mediteranske destinacije. Takođe nećete bankrotirati pri biranju hotela, a cene su pristupačne i na ulicama.

 

Uzbudljiv noćni život

 

Kao i slavni Njujork, zahvaljujući zabavi koja traje 24 sata dnevno, i Tel Aviv nosi nadimak „grad koji nikad ne spava“. U centru se nalaze klubovi i „fensi“ kafići, dok se u boemskoj četvrti Florentin nalazi ono što će oduševiti sve alternativce.

 

Sjajna gastronomska scena

 

Iako pola države prekriva pesak, Izrael je zahvaljujući tehnologiji veliki svetski izvoznik hrane, a u restoranima ćete uvek naći sveže namirnice. U Tel Avivu svakako posetite restoran North Abraxas, u kojem je kuhinja praktično spojena s delom za goste. U istom gradu se zaputite i na pijacu Levinski i upoznajte začine i hranu Izraela.

 

Arhitektura koja ostavlja bez daha

 

Tel Aviv je dom brojnih zgrada sagrađenih u stilu Bauhausa. Beli grad, gradska četvrt pod zaštitom Uneska, krije više od četiri hiljade ovakvih građevina, a najlepše primerke videćete u Ulici Bijalik, jednoj od najslikovitijih gradskih avenija.

 

Naravno, arhitektura je fantastična i u Jerusalimu, gde su se isprepletali persijski, rimski, turski i nemački stilovi.

 

Na svakom koraku – muzej!

 

S više od 230 muzeja na relativno maloj površini, Izrael je sjajan izbor i za sve one koji uživaju u kulturnoj ponudi. Fascinantan izgled ima i Design Musem Holon, 15 minuta udaljen od Tel Aviva, ali ćete i u preostalih 229 pronaći nešto za sebe.

 

Istorija, istorija…

 

Poseta Izraelu nije kompletna ako ste odlučili da preskočite Jerusalim. Reč je o gradu koji je opstao duže od pet hiljada godina, što znači da je prepun istorije i zanimljivosti. Unesko je zaštitio i grad Akru na severnoj obali Mediterana, a kada ga ugledate, makar i na slikama, odmah će vam biti jasno zašto.

 

 

Izvor: B92.net

 

 

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .