Vruće teme

„Vučićevo otkazivanje učešća na događaju BIA je farsa“

Mesto: Beograd Datum: 17.10.2017 Dogadjaj: POLITIKA/BEZBEDNOST - Sveèana akademija povodom obeležavanja Dana Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Licnosti: direktor BIA Bratislav Gašiæ

 

Zbog toga što pojedini novinari nisu pušteni na manifestaciju povodom Dana BIA, predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkazao je učešće na tom događaju. I dok njegov potez neki pozdravljaju, ima i onih koji ga nazivaju farsom. 

 

Novinarka KRIK-a Vesna Radojević i novinar Politike Dušan Telesković objavili su na Tviteru da nisu pušteni na događaj, uz obrazloženje da za to nema „bezbednosnih uslova“. Vesna Radojević napominje da je sinoć, zajedno sa još jednom koleginicom, koja je puštena na  događaj, uredno mejlom poslala akreditaciju.

 

Iz redakcije KRIK-a su zatražili objašnjenje od BIA zašto Vesni Radojević nije dozvoljeno da prisustvuje proslavi.

 

„Na insistiranje novinarke da joj objasne šta znači to da nema bezbednosnih uslova, osoba zadužena za izdavanje akreditacija, koja nije želela da se predstavi, pozvala ju je da se udalji. Vesni Radojević je rečeno i da će na mejl dobiti pismeno obrazloženje ove odluke, ali ono nije stiglo“, kažu u KRIK-u

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, kažu u Predsedništvu, zbog ovoga otkazao najavljeno učešće na događaju.

 

Kako je saopšteno, „Vučić smatra da pravo na izveštavanje i slobodu informisanja nikome ne može da bude uskraćeno i zahteva od državnih organa Srbije da se slobode i prava svih građana, bez obzira na njihovu političku orijentaciju, poštuju i garantuju“.

 

„Predstavnici državnih organa ne smeju da se ponašaju bahato i neodgovorno poput mnogih političkih lidera koji ne dozvoljavaju ulazak drugačije mislećih novinara na svoje događaje, ili im pak uskraćuju odgovor na postavljena pitanja“, saopšteno je iz službe predsednika umesto koga se na proslavi pojavio ministar policije Nebojša Stefanović.

 

BIA da objasni i da se izvini

 

Prvi čovek NUNS-a Slaviša Lekić ovaj događaj naziva skandalom koji nije prvi, „a neće biti ni poslednji tog tipa“ i sumnja da je ovo „farsa koja ide naruku Aleksandru Vučiću“.

 

„Ne znam iz kog razloga, možda potpuno neopravdano, ali sumnjam da je inspirator tog incidenta možda baš onaj zvaničnik koji je otkazao učešće na današnjoj manifestaciji. Jer, cela ta farsa ne ide naruku ni BIA, ni novinarima, već samo njemu. Predsednik i mene, a još važnije, i javnost, jednim običnim ljudskim gestom može uveriti u suprotno: neka iskoristi svoj autoritet i savetuje Anu Brnabić da smeni direktora BIA. Javno ću se izviniti predsedniku“, kaže Lekić.

 

S druge strane, predsednik UNS-a Vladimir Radomirović pozdravlja odluku Vučića i smatra da je on dobro reagovao, jer „ako u BIA nema mesta za novinare, onda zašto bi i predsednik išao na takve događaje“.

 

„Potpuno je neverovatno da neko ne može da uđe u neku zgradu. Šta bi to novinar mogao da uradi dok izveštava iz sedišta BIA? Mislim da je BIA napravila veliku grešku i očekujem od direktora Bratislava Gašića da objasni novinarima koji nisu pušteni, kao i javnosti, šta se to desilo, i da se izvini za taj potez“, navodi Radomirović.

 

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić na Tviteru je napisao da organizatori duguju objašnjenje.

 

Iz BIA još uvek nisu odgovorili na pitanja Cenzolovke zbog čega neki novinari nisu pušteni na događaj i o kakvim se „bezbednosnim uslovima“ radi.

 

Sadašnji direktor BIA Bratislav Gašić je, inače, smenjen sa mesta ministra odbrane nakon što je krajem 2015. godine uvredio novinarku B92 Zlatiju Labović izjavom da „voli novinarke koje lako kleknu“.

 

 

Izvor: Cenzolovka

 

 

NAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .