Medijske inicijative

Mizoginija državnog sekretara, ostavka Ljiljane Smajlović

 

 

Izbor državnog sekretara zaduženog za informisanje u ministarstvu kulture i informisanja podigao je mnogo prašine zbog mizoginih stavova koje je izneo na TV.

 

Nakon što je objavljeno da je urednik „Ilustrovane politike“ Aleksandar Gajović postavljen na funkciju, pojavio se snimak njegovog prošlogodišnjeg gostovanja na televiziji „Pink“ u kome je pred predsedničke izbore u Srbiji rekao da „ne vidi da bi na čelu države trebalo da bude žena“.

 

„Retko je bilo, čini mi se, žena koje su bile uspešne u politici. Čini mi se da je retka, ne zato što su slabiji pol, naprotiv – mislim da su žene mnogo racionalnije i imaju jedan racionalniji pogled na svakodnevicu. Ali jednostavno mi se čini da je muškarac onaj koji treba da vodi kuću“, zaključio je Gajović.

 

Gajović je ocenio i da „ne bi bilo dobro“ da Hilari Klinton pobedi u SAD na tada predstojećim američkim izborima.

 

Zbog izbora Gajovića, bivša predsednica UNS i nekadašnja urednica „Politike“ podnela je ostavku na svoje mesto u radnoj grupi Ministarstva kulture i informisanja za izradu radne verzije Strategije razvoja sistema javnog informisanja u Republici Srbiji do 2023. godine.

 

Bila mi je čast da budem izabrana, ali nakon što je Vlada Srbije za državnog sekretara u Ministarstvu kulture imenovala čoveka koji javno propagira neuke šovinističke predrasude prema ženama, prisiljena sam da podnesem ostavku na članstvo u toj radnoj grupi“, navela je Ljiljana Smajlović.

 

Kako je navela, ona deli mišljenje kolega i koleginica „koji se javljaju UNS-u da protestuju što Vlada Ane Brnabić ovakvim postupcima omalovažava ne samo novinarke, već i celu profesiju“.



„Položaj medija i novinara u Srbiji je ionako degradiran i veoma je loša ideja da se na važna mesta u Ministarstvu kulture i informisanja postavljaju ljudi koji na televiziji sa javnom frekvencijom izjavljuju da žene ne treba birati za predsednice i da ‘muškarac mora da vodi kuću’ jer se žene ‘nisu dokazale’ na važnim državnim poslovima. To je ruganje zadatku radne grupe kom sam lično pristupila sa osećanjem najveće društvene odgovornosti i molim vas da moju odluku shvatite kao moj lični protest“, navela je bivša predsednica UNS.

 

Podsetimo, Vladu Srbije vodi žena Ana Brnabić, a potpredsednica vlade je Zorana Mihajlović, koja i vodi telo za rodnu ravnopravnost.

 

Izvor: B92.net

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .