Magazin

Venčali se princ Filip Karađorđević i Danica Marinković

 

U Sabornoj crkvi u Beogradu danas su se, u prisustvu brojnih zvanica, na večnu ljubav zakleli princ Filip Karađorđević i Danica Marinković.

 

Nakon veridbe koja je proslavljena u Londonu tokom leta, danas su izgovorili sudbonosno Da Filip i Danica, drugi sin prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i ćerka čuvenog srpskog slikara Cileta Marinkovića.

 

Venčanje je održano u Sabornoj crkvi u Beogradu. Venčanje će činodejstvovati patrijarh srpski gospodin Irinej, a građansko venčanje biće obavljeno neposredno posle crkvenog, uz prisustvo najuže porodice. Mladenci će posle venčanja otići na svadbeno putovanje, na jednu od egzotičnih morskih obala.

 

Princ Filip je drugi sin princa Aleksandra i princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance, a Danica ćerka poznatog srpskog slikara Cileta Marinkovića.

 

Mlada je za ovaj dan odabrala haljinu srpske dizajnerke Roksande Ilinčić koja zivi i radi u Velikoj Britaniji.

 

Mladencima je kuma princeza Viktorija od Švedske, naslednica švedskog prestola, a kum je princ Petar.

 

Tu su i prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević i princeza Katarina, princ Filip i Aleksandar (mladoženjina braća), princeza Linda Karađordjević, princ Mihailo i princeza Ljubica, princeza Jelisaveta, a prisutan je i veliki broj članova evropskih kraljevskih porodica.

 

Od predstavnika vlasti na venčanje je došla predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, a prisutni su i ambasadori stranih zemalja, među kojima i američki ambasador.

 

Venčanju je prisustvovala i kraljica Sofija od Španije, majka kralja Felipea VI, brojni inostrani gosti i predstavnici najvećih kraljevskih porodica iz Evrope i sveta, među kojima su i princeza Izabela od Lihtenštajna, princ Gijom i princeza Sibila od Luksemburga, princ Amin Aga Kan, diplomatski kor – brojni strani ambasadori.

 

Mladi prinčevski bračni par Karađorđević je posle venčanja i pouke patrijarha Irineja koji im je poželeo dug život i bračnu sreću, izašli iz Saborne crkve, ispred koje su ih dočekali brojni građani ovacijama i burnim aplauzom.

 

Posle crkvenog venčanja, biće organizovan prijem i večera na Belom dvoru na Dedinju.

 

Ovaj događaj poseban je po tome što je reč o prvom kraljeskom venčanju u Sabornoj crkvi u poslednjih 95 godina.

 

Filip, drugorođeni sin princa Aleksandra Drugog Karađorđevića i princeze Marije da Glorije od Orleana i Bragance, rođen je u Ferfaksu u Virdžiniji, SAD, 15. januara 1982. Živeo je u Virdžiniji do 1984. godine, a posle toga je prešao u London, gde se školovao.

 

On je brat blizanac princa Aleksandra i drugi u liniji nasleđivanja srpskog prestola, posle princa naslednika Petra.

 

Unuk je kralja Petra Drugog i kraljice Aleksandre. Njegova majka princeza Marija da Glorija od Orleana i Bragance pripada šestoj generaciji direktnih potomaka portugalskih kraljeva Žuana VI i petoj generaciji kralja Pedra IV. Rođaka je u prvom kolenu bivšeg španskog kralja Huana Karlosa – njihove majke su rođene sestre.

 

Diplomirao na Londonskom Univerzitetu (UCL) na odseku za društvene nauke, a završio je i Školu za hotelijerstvo (EHL) u Švajcarskoj.Trenutno radi sa renomiranim globalnim menadžerom za upravljanje aktivima u Londonu.

 

Ljubitelj je surfinga, snoubordinga, fudbala i vežbanja, a interesuju ga slikarstvo, finansijska tržišta, muzika i meteorologija, navodi se u njegovoj zvaničnoj biografiji.

 

Njegova izabranica, Danica, ćerka je našeg poznatog slikara Milana Marinkovića – Cileta i Bebe Marinković. Rođena je 1986. godine u Beogradu, a u Parizu živi od 1992. godine.

 

Danica je, takođe, slikarka, a u umetničkim krugovima poznata je pod pseudonimom Dana Maar.

 

Školovala se u Parizu. Studirala je slikarstvo i slavistiku.

 

U Londonu je završila magistarske studije grafičkog dizajna na koledžu umetnosti i dizajna – Čelsi, pri Univerzitetu umetnosti u Londonu.

 

Posle venčanja u Sabornoj crkvi gosti su se uputili na Beli dvor na prijem i večeru. Beli dvor je sagradio Nj.V.  kralj Aleksandar I od Jugoslavije, pradeda Princa Filipa. Kasnije tokom večeri prestolonaslednik Aleksandar i mladoženja princ Filip pozdravili su goste.

 

„Ovo je jedan od najlepših dana u mom životu i presrećan sam što mogu da ga podelim sa vama. Ovde smo da proslavimo početak zajedničkog života Filipa i Danice, i želimo im da bude ispunjen radošću i ljubavlju. Moja je dužnost i privilegija da poželim dobrodošlicu Njenom kraljevskom visočanstvu princezi Danici u naš dom. Pozdravljam i njene roditelje, a mladencima želim da ih prate sreća, zdravlje, harmonija i porodični blagoslov. Draga Danice, dragi Filipe, hoću da znate da uvek možete da računate na našu podršku“, rekao je prestolonaslednik Aleksandar.

 

„Danica i ja vam svima zahvaljujemo što ste sa nama ovog najlepšeg dana naših života. Srećni smo što sa vama možemo da podelimo radost ovog trenutka. Zahvaljujemo roditeljima koji su organizovali ovu veličanstvenu proslavu ovde na Belom dvoru. I iznad svega, hvala ti, Danice, na svoj tvojoj ljubavi i što si me učinila najsrećnijim čovekom na svetu“, rekao je princ Filip, a navela Kancelarija u saopštenju.

 

Kako prenose mediji u Srbiji, posle prijema na Belom dvoru organizovana je i večera za zvanice, među kojima su bile istaknute javne ličnosti iz sveta kulture, umetnosti i politike, članovi Savetodavnih tela Krune, kao i mnogi građani i pristalice ustavne parlamentarne monarhije.

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .