Vruće teme

UNS: Tužitelјka Stanojković da ne ometa novinare u obavlјanju posla

 

Udruženje novinara Srbije (UNS) osuđuje današnji postupak tužitelјke za ratne zločine Snežane Stanojković koja je zahtevala da prilikom njene posete spomen sobi Kosmetske žrtve i sastanka sa predstavnicima Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji svi novinari napuste prostorije Udruženja.

 

Kako su UNS-u potvrdile novinarke Radio Beograda Marina Bajić i agencije Beta Maja Savić, mediji su juče od Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji dobili poziv da prisustvuju događaju, ali im je danas iz tog Udruženja, uoči posete tužitelјke, saopšteno da moraju da izađu jer „tužitelјka neće ući dok novinari ne napuste zgradu“.

 

„Zamenik tužioca Miolјub Vitorović čekao je u zgradi da mediji napuste prostorije Udruženja, a tužitelјka u automobilu, da bi ušla tek kada se uverila da su novinari otišli. Iz Udruženja su nam pokazali dopis Tužilaštva u kom ih mole da sastanku ne prisustvuju novinari, ali su nam rekli da su oni Tužilaštvo obavestili da će novinari biti tu, kao i na svakom prethodnom njihovom događaju. Kako su kazali, posle toga im iz Tužilaštva nije stigao nikakav odgovor, niti im je rečeno da Stanojković neće ući ako su tu novinari“, rekla je UNS-u koleginica Savić.

 

Predsednik Udruženja Simo Spasić kaže da ih je postupak tužitelјke razočarao i da to nisu očekivali.

 

„Porodice žrtava na svaki svoj događaj, sastanak, zovu medije. I to smo i napisali u dopisu Tužilaštvu na koji nam nije odgovoreno. I onda se danas ovo desi. Nјoj čak nije bilo dovolјno da novinari napuste spomen-sobu, nego je tražila da izađu iz zgrade. Teško samo to podneli. Ni novinari, ni porodice srpskih žrtava to nisu zaslužile. Ona je to cilјano uradila kako bi se pisalo o njoj, a ne porodicama žrtava“, rekao je Spasić UNS-u.

 

U Tužilaštvu za ratne zločine nismo uspeli da dobijemo odgovor na pitanje zašto su mediji isterani sa događaja.

Kako su UNS-u rekli, sve što imaju da kažu nalazi se u saopštenju na sajtu Tužilaštva, koje glasi: „Tužilac za ratne zločine Republike Srbije Snežana Stanojković posetila je danas Spomen sobu-Kosmetske žrtve i sastala se sa predstavnicima Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji i porodicama žrtava“.

 

UNS podseća tužitelјku Stanojković da Zakon o javnom informisanju propisuje da niko ne sme da ograničava slobodu javnog informisanja i da je dužnost novinara, propisana Kodeksom novinara Srbije, da od nosilaca javnih funkcija kontinuirano traže odgovore na pitanja od interesa za javnost.

 

UNS apeluje na Stanojković, ali i sve nosioce javnih funkcija da novinarima i medijskim radnicima omoguće da nesmetano obavlјaju svoj posao u javnom interesu i novinarskoj profesiji iskažu više poštovanja.

 

 

Izvor: UNS info

 

 

 

Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .