Osmi Bosifest od 10. do 12. oktobra u Beogradu

Osmi Bosifest od 10. do 12. oktobra u Beogradu

 

Osmo izdanje Beogradskog internacionalnog filmskog festivala osoba sa invaliditetom Bosifest, koje će se održati pod sloganom “Pokreni promenu” od 10. do 12. oktobra u Sava Centru, prikazaće 18 kvalitetnih dokumentarnih filmova na različite teme koje se tiču osoba sa invaliditetom.

  

Publika će imati prilike pogleda 18 filmova, 10 u takmičarskom i 8 u revijalnom delu programa.

 

Svi filmovi biće premijerno prikazani u Srbiji, a očekuje se i svetska pretpremijera izraelskog dokumentarca “Moj brat heroj”, koji prati grupu mladih ljudi sa Daunovim sindromom na zahtevnom putu kroz indijske Himalaje, u pratnji svojih braća i sestara.

 

Publika će takođe, između ostalog, imati priliku da pogleda i dokumentarac “50 X Rio” o pustolovini jednog specijalnog momka, Aleksa Zanardija, i o njegovom treningu i pripremama za Paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru, zatim film “88 Mhz” o slepom pozorišnom i radio novinaru, Jordanu Georgievu iz Bugarske, kao i film “Drugde” oslobađajuće i intimno putovanje mladića sa Daunovim sindromom u dvadesetim godinama čija je ambicija da pronađe svoje mesto na ovom svetu.

 

Misija Bosifesta je da ukaže na stvaralački rad i mogućnosti učesnika na javnoj kulturnoj sceni i širenje poruke da bi osobe sa invaliditetom trebalo da imaju ista prava i obaveze kao i drugi građani. Na taj način, ovaj festival daje snažan podsticaj donošenju mera za ravnopravno učešće i integrisanje osoba sa invaliditetom u društvo.

 

Suštinski pokazatelj da postoji prostor za ovakav festival u Srbiji, jeste upravo veliko interesovanje za učešće u programima Bosifesta. Ovaj festival pridružuje se svetskim festivalima, koji se duži niz godina bave filmovima o osobama sa invaliditetom, kao i filmovima čiji su autori osobe sa invaliditetom. Mreža tih festivala pruža autorima izlazak na svetsko tržište, ali i mogućnost da predstave nove, inovativne filmove koji se bave tematikom vezanom za život osoba sa invaliditetom.

 

Žiri ovogodišnjeg Bosifesta radiće u sastavu: Predrag Gaga Antonijević, naš poznati reditelj, Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke i Anica Dobra, jedna od najznačajnijih domaćih glumica. Žiri će dodeliti sledeće nagrade: Gran Prix za najbolji film, nagradu za najbolju režiju, nagradu za najbolji scenario, kao i specijalne nagrade.