Vruće teme

Pritisci: Tužiteljka zbog novinara nije želela da izađe iz automobila

 

 

U Spomen sobi Kosmetske žrtve održan je prvi sastanak Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih i tužiteljke za ratne zločine Snežane Stanojković. Novinari, koje je Udruženje uredno pozvalo, nisu mogli da prisustvuju sastanku, čak ni da snime dolazak tužiteljke. Tužiteljka je odbila i da izađe iz automobila dok se mediji ne udalje od ulaza u Palatu Beograd.

 

 

 

 

Novinari su na molbu predstavnika Udruženja izašli ispred zgrade da sačekaju izjave nakon posete tužiteljke za ratne zločine porodicama ubijenih i kidnapovanih na Kosovu. Međutim i to je bio problem, jer tužiteljka nije htela ni da izađe iz automobila i ode na sastanak dok se novinari ne sklone s trotoara ispred Palate Beograd.

 

Predsednik Udruženja Simo Spasić prvo je molio tužteljku da izađe iz kola, ali ona to nije želela. Nakon toga je prišao novinarima i zamolio ih da se udalje, navodeći da sastanka neće ni biti ukoliko su mediji tu.

 

Tek nakon što su novinari pristali da se udalje, tužiteljka je izašla iz kola i ušla na satanak.

 

 Sastanak je trajao oko pola sata i, prema navodima predstavnika Udruženja, tužiteljka im je obećala da će imati radni sastanak za dve nedelje. Tokom razgovora, tvrde u Udruženju, tužiteljka je rekla i da će u odsustvu goniti počinioce zločina nad Srbima.

 

Tužilaštvo tražilo da sastanak bude bez medija, Udruženje pozvalo medije

 

Sve je počelo pet minuta pre najavljenog događaja u Spomen sobi Kosmetskim žrtvama u Palati Beograd. Zamenik tužioca Miomir Vitorović rekao je da je Tužilaštvo tražilo da se sastanak održi bez medija. Takav dopis upućen je i Udruženju pre nedelju dana, 26. septembra, i u njemu stoji da tužiteljka želi da se sastane s predstavnicima Udruženja, ali da ne želi da prisustvo medija.

 

„Molimo Vas da se sastanak održi bez prisustva medija“, navodi se u dopisu.

 

Međutim, iz Udruženja tvrde da su obavestili Tužilaštvo da posetama Spomen sobi uvek prisustvuju mediji jer je to važno porodicama. Udruženje je novinare pozvalo dan pre događaja.

 

Uprkos tome, novinarima je rečeno da moraju da izađu jer tužiteljka neće da dođe dok su oni tu.

 

 

 

„Mi smo želeli da prisustvujete kao što se i radi uvek ovde u Udruženju. Međutim, ona neće doći dok vi ne odete“, rekla je novinarima zastupnica Udruženja Snežana Marković Zdravković.

 

Na pitanje da li im je objašnjeno zašto tužiteljka Stanojković insistira da novinari ne budu prisutni, ona je kratko rekla: „Ne, bez obrazloženja“.

 

„Drugačija se poruka šalje, važno je da se tužiteljka vidi da je došla da poseti spomen sobu. Mi, članovi porodica, smo ogorčeni ovakvim gestom tužiteljke. Čim je ušla na sastanak rekli smo joj da nije uredu što mediji ne mogu da snime posetu“, preneo je posle sastanka Simo Spasić i dodao da im je tužiteljka ponudila objašnjenje za ovakvo ponašanje,

 

„Rekla je da je ranije imala gorko iskustvo s medijima. E, sada mi ne znamo kada da li je to bilo kada je počela da radi, kada je bila zamenik tužioca ili kao osoba“, kaže Spasić.

 

Tužiteljka za ratne zločine Snežana Stanojković retko se pojavljuje u javnosti od maja kada je izabrana na ovu funkciju. Tužilaštvo za ratne zločine važilo je za najotvoreniju pravosudnu instituciju u Srbiji, a danas nema ni portparola niti bilo koga ko je zadužen za komunikaciju sa javnošću.

 

 

Izvor: Insajder.net

 

 

 

 

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .