Vruće teme

Novogodišnja rasveta u Beogradu, kada joj vremen nije

 

Foto: Nemanja Đorđević, N1

 

Pre nekoliko dana u Beogradu je počelo sa postavljanjem novogodišnje rasvete. Okićeni delovi Novog Beograda, Banjice i Dedinja, a i Knez Mihailova ulica je zasvetlela. Svetiljki će ove godine biti na 30 lokacija više u odnosu na prošlu godinu, a planirano je da ih bude na minimun 86 lokacija u Beogradu. Kako je još uvek je kalendarski jesen, a do početka zime i nove godine ima dva i po meseca žiteljima srpke prestonice nikako nije jasno šta se dešava.

 

Mnogi se žale da ime je na ovaj način ukraden praznik. Da li sada treba da kitimo i novogodišnju jelku? Šta je uticalo na to da se sa ovogodišnjom rasvetom počne “kad mu vreme nije”? Da li neko misli da će prestonica koja u sred jeseni svetli kao cirkuska šatra privući turiste?

 

Novogodišnja dekoracija 2015. bila je uključena sredinom decembra, prošle godine zasijala 10. novembra, a isključena 17. februara ove godine. Za postavljanje rasvete biće potrebno mesec i po, a konačnu odluku o tome kako i gde će lampioni i ukrasi biti postavljeni daće Grad Beograd. JP „Javno osvetljenje“ nabaviće još 38 različitih tipova svetlećih figura i još 1.280 ukrasa. Kako se navodi, novogodišnja oprema još nije stigla, ali je sa firmom „Keep light“ potpisan ugovor za njihovu nabavku, vredan 169.945.000 dinara. Takođe, reparacijom će doterati oko 1.600 starih ukrasa, jelki, lampiona u obliku zvezda, cvetova i pahulja, svetlećih lančića… Za popraku starih ukrasa biće izdvojeno oko 17,5 miliona dinara.

 

Gradonačelnik Siniša Mali to je objasnio rečima da će Beograd tokom novogodišnjeg programa primiti rekordan broj turista i da je zato više novca uloženo u rasvetu i program. „Grad Beograd želi da bude svetska destinacija za razvoj turizma, dakle nama su konkurenti – Pariz, London, Njujork, Moskva, ako odete sada i izguglate te gradove, rasveta je već upaljena“, rekao je Siniša Mali, gradonačelnik Beograda, 12. novembra 2016. Ali, gradonačelniče nikoga nećete ubediti da nabrojane metropole postavljaju uličnu rasvetu tri meseca ranije. Ima još do katoličkog Božića i Nove godine.

 

Ko brine o novogodišnjoj rasveti

 

A za dekorativnu rasvetu u Beogradu brigu već deset godina vodi firma „Kip lajt“. Međutim, portal Pištaljka upozorava da je tender 2016, ali i ove godine bio namešten. Kažu da su uslovi konkursa bili takvi da je mogao da ih ispuni samo favorizovani kandidat.

 

„Prošle godine je Javno osvetljenje tražilo da novogodišnji ukrasi budu tačno određene specifikacije. Oni su stavili fotografije tih ukrasa, tako da je bilo očigledno da je tender namešten za jednu firmu, ove godine su umesto fotografija, stavili crteže tih ukrasa, ponovo iste te firme“, navodi urednik „Pištaljke“ Vladimir Radomirović.

 

Sve je duže i vreme održavanja rasvete, pa će, ako se nastavi sa dosadašnjom praksom da sijalice budu uključene do sredine februara, firma Kip lajt ove zime imati posla punih pet i po meseci.

 

Računica pokazuje da se može očekivati i veći račun za stuju, jer je prošlogodišnji – za četiri meseca – bio preko dva miliona dinara.

 

„Čist bezobrazluk ili čist lopovluk“

 

Nadežda Milenković u tekstu “Čist bezobrazluk ili čist lopovluk” na portalu “Pištaljka” podseća da je i “javnost je po ko zna koji put ostala u dilemi: da li je to čist bezobrazluk ili čist lopovluk? Ili ta dva ne treba razdvajati?

 

Zašto vlast kiti grad tri meseca pre Nove godine? Da gledamo u ukrase a ne u raskopane i zakrčene ulice? Da se divimo onome što je urađeno umesto da se nerviramo zbog onog što nije? I da u svečarskom raspoloženju pohrlimo na izbore?

 

Ranijih godina vlast je davala različita objašnjenja – od toga da praznično ukrašavanje podstiče ljude na kupovinu do toga da turisti hrle u okićeni grad („90.000 Bugara“ i „10% Kineza“), a ove godine se potura i humanitarno objašnjenje – da nije čovečno terati radnike da ukrase montiraju po ciči zimi”.

 

„Ali, pošto ništa od toga neće stići, osim nove godine i još preuranjenijeg kićenja grada, možda se ljudi ipak pobune protiv ovog silovanja prazničnim raspoloženjem. Pa ako Katalonce ni pendreci ni gumeni meci nisu sprečili da urade šta su naumili, valjda i Beograđani mogu da ne pokleknu – pred lampionima“, zaključuje ona.

 

 

 

NAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .