Magazin

Kefalonija, dragulj Jonskog mora: Voždovac i Šabac dobili svoje ulice

 

Piše: Gordana Radisavljević – Jočić

 

U sklopu obeležavanja 150 godina grčko-srpskog prijateljstva, u gradu Liksuri na Kefaloniji jedna ulica je preimenovana u Voždovačku ulicu.

 

 

Organizator događaja bio je počasni konzul Viktor Rukotas, a svečanom otkrivanju ploče sa novim nazivom ulice prisustvovali su gradonačelnik Kefalonije Aleksandros Parisas i predsednik Skupštine opštine Voždovac Aleksandar Mirković.

 

Sličan događaj će biti održan 21. oktobra u glavnom gradu Argostoliju kada će u tom gradu jedna ulica biti preimenovana u Šabačku ulicu.

 

Na događaje su pozvane delegacije iz bratskih opština Voždovac i Šabac, a planirani su i susreti sa vladikom Kefalonije, zamenikom prefekta zaduženim za Kefaloniju, zamenikom prefekta Jonskih ostrva zaduženim za turizam, gradonačelnikom Kefalonije i predsednikom privredne komore tog ostrva.

 

Raj za avanturiste

 

Robola, čuveno vino sa Kefalonije kao i mladi sir mizitra, bogato istorijsko nasleđe i gostoprimstvo lokalnog stanovništva samo su neki od razloga da se godišnji odmor provede na ovom živopisnom ostrvu. Ime je, najverovatnije, dobila po grčkoj reči kephalos što znači glavni ili glava, jer je uvek bilo glavno u regiji. Glavni grad i luka Kefalonije je još od 1757. godine Argostoli, koji je ujedno i sedište Grčke pravoslavne crkve. Danas je to lep, moderan grad. Drapano most, koji spaja Argostoli sa obalom nasuprot zaliva, i obeliskom na sredini mosta, kao i veliki centralni gradski trg Valianos predsatvljaju njegova najpoznatija obeležja.

 

Na Kefaloniji se nalaze neke od najlepših plaža na svetu. Najpoznatija plaža je Myrtos, na severu ostrva, i rangirana je kao peta najlepša plaža na svetu. Važi za nejlepšu plažu u čitavoj Grčkoj. Na kraju plaže se nalazi simpatična mala pećina. U filmu Mandolina kapetana Korelija, u kojem glume Nikolas Kejdž i Penelope Kruz, jedna scena se dešava upravo na ovoj plaži. Poznate plaže na Kefaloniji su još Platis Gialos, Lasi, Leped, Ag. Helis. Ksi plaža poznata je po crvenom pesku i glinenim stenama, za koje se smatra da imaju lekovito dejstvo, pa su tutisti namazani glinom ubičajena slika s Ksi plaže.Tirkizno more i beli pesak i zelenilo iznad čine plažu Antisamos neodoljivom. Sa plaže Sveta Paraskeva, smeštene u najvećoj uvali na ostrvu,  u daljini se nazire Itaka. Pesak je beo i sitan, a voda tirkizna i blistava. Na plaži Kaminia se gnezde kornjače Caretta caretta, koje su zaštićene pod nadzorom Društva zaštite morskih kornjača.

 

U selu Markopoulo, na jugoistoku ostrva, svake godine sredinom avgusta pojavljuju se male i bezazlene zmije, koje mestani zovu i svete jer na leđima imaju mali crni krst. Uvek istog dana prolaze kroz selo i odlaze u pravcu seoske crkve posvećne Devici Mariji. Kada uđu u crkvu penju se na srebrenu ikonu Device Marije i iza nje nestaju. Meštani tvrde da je to čudo, a neki to povezuju samo sa migracijom ovih životinja. Manastir Svetog Gerasima, izgrađen iznad pećine ukojoj je ovaj zaštitnik ostrva živeo, je najlepši i najpoznatiji na ostrvu, mada ima i mnogo starijih, kao što je onaj u blizini mesta Poros, glavne luke na istoku ostrva, gde se nalazi manastir Sveta Panagija.

 

Osim prirodnih, Kefalonija je bogata i geološkim fenomenima – morskom vodom koja ponire blizu Argostolija, meša se sa podzemnim vodama i kišnicom, a zatim izvire nekih 15 km dalje u blizini mesta Sami. Voda koja ponire pokreće veliki mlin koji se nalazi na početku ovog proseka. Nedaleko od Samija nalazi se pećina Drogarati koja je poznata po vrlo impresivnim stalaknitima i stalagnitima. U pećini je izgrađena pozornica gde se održvaju predstave. Podzemno jezero Melisani je čudesno i predstavlja posetiocima jedan potpuno novi svet Kefalonije. U pećinu možete doći brodićima koji prevoze turiste. Ponor Katavotres je izuzetno interesantan.

 

Najservnija tačka Kefalonije je mesto Fiskardo. Neki ga zovu i grčki Sen Trope, zbog mondenskog duha, brojnih jedrilica i predivnih restorana. Budući da je Fiskardo jedino mesto na ostrvu koje nije porušeno u zemljotresu pedesetih godina prošlog veka približava pruža izvornu sliku ostrva. Još jedno selo podsetiće na život pre zemljotresa. Elitno selo Kourkoumelata je kompletno obnovljeno, a njegov trg i prelepe građevine ne ostavljaju ravnodušnim nikoga. Turisti su ovde bezbedni i dobrodošli, a zemljotresi su samo još jedna turistička atrakcija.

 

Na Kefalonija postoji brojne taverne i restorani koji služe jela grčke kuhinje i gde možete probati najsvežiju ribu, kao i salate i domaći hleb. Među restoranima koji se toplo preporučuju su Aquarius, Gatsoulas, Ellis i Alexis Fiscardo. Sto Psito u Lasiju pored izuzetne hrane i društva ima fantastičan pogled na more, posebno predveče. Centar noćnog života i večernjeg provoda je Argostoli, a prate ga Sami Skala i Poros.

 

 

 

 

 

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .