„Neolitska kuhinja“ i vinčanska kultura u Grockoj

„Neolitska kuhinja“ i vinčanska kultura u Grockoj

 

U okviru manifestacije „Dani evropske baštine“  u ponedeljak 2. oktobra sa početkom u 18 sati u skupštinskoj sali opštine Grocka biće održana tribina posvećena vinčanskoj kulturi i predstavljena izložba „Neolitska kuhinja“. Tribinski program posvećen vinčanskoj kulturi u okviru teme „Kulturno nasleđe i priroda” organizuju Gradska opština Grocka i Centar za kulturu ove opštine, a predavač i autor izložbe je arheolog Dragan Janković, kustos Muzeja grada Beograda na arheološkom lokalitetu „Belo brdo“ u Vinči.

 

Arheolog Dragan Janković upoznaće posetioce tribine sa neolitskim načinom života i nastankom vinčanske kulture, prve evropske civilizacije čije je sedište bilo u današnjoj Vinči. Predavanje praćeno video-projekcijama, foto-materijalom i izložbom ima za cilj upoznavanje javnosti sa vrednom kulturnom baštinom na teritoriji opštine Grocka, koja svojim značajem daleko prevazilazi lokalni karakter.

 

Arheološki lokalitet „Belo brdo“ svoje ime je dobio po svetloj boji lesne terase na kojoj se nalazi, na samoj desnoj obali Dunava. Vinča je jedan od najznačajnijih neolitskih lokaliteta, a  pronađeni ostaci ne predstavljaju samo najveću praistorijsku naseobinu u Srbiji, već i prvu evropsku civilizaciju koja je trajala preko hiljadu godina. Svaki od nataloženih praslojeva sadrži prave riznice najraznovrsnijih predmeta: oruđe od kamena i kosti, posuđe i predmete svakodnevne namene, veliki broj čuvenih vinčanskih antropomorfnih i zoomorfnih figurina upečatljive stilizacije, nakit i bezbroj drugih nalaza.