Magazin

Čokolade sa poreklom prvi put u Srbiji: Novi, egzotični ukusi

 

 

I Beograd staje rame uz rame sa svetskim metropolama, u kojima najveći poznavaoci i uživaoci “hrane Bogova” mogu pronaći čokolade sa poreklom. Beogradska kompanija Art Ival saopštila je da je proizvela, i prva u Srbiji pustila na tržište čokolade sa poreklom.

 

Novom kolekcijom Premier čokolada sa poreklom donosimo nove arome, ukuse egzotičnih zemalja i neotkrivena blaga dalekih ostrva u Srbiju – ističu.

 

U svetu poznate čokolade sa geografskim poreklom sa ostrva Java i Madagaskar, iz Brazila i Ekvadora, stigle su tako i kod nas, a ljubiteljima ove poslastice dostupne su u četiri ukusa:

 

Java mlečna čokolada potiče od kakovca sa istoimenog vulkanskog ostrva, koja svakim zalogajem pušta mirise plantaža pored kojih se uzgaja šećerna trska i kafa.

 

Madagaskar je crna čokolada koja će obogatiti naša čula mirisom vanile i mnogih egzotičnih biljaka koje cvetaju na ovom čarobnom ostrvu.

 

Brazil sa 66,8% kakao delova, koja potiče iz zemlje u kojoj se uzgaja jedan od najcenjenijih vrsta kakovca u svetu.

 

Ekvador – zemlja cveća i ptica, plantaža banana i kišnih šuma, poznat po ekološkim nastojanjima da zaštiti i sačuva bogat biljni i životinjski svet, uz crnu čokoladu od 70% kakao delova nas, u ovom hedonističkom putovanju oko sveta, uvodi u bogate ukuse crvenog voća, sušene trave i tropskog cveća ove daleke zemlje – slikovito opisuje ukuse u Art Ival-u.

 

Poreklo čokolade

 

Čokolada je nastala kada su drevne civilizacije Maja i Asteka otkrile plod biljke kakao (cacao), ali i njena svojstva. Veruje se da biljka kakao vodi poreklo iz Amazona ili basena Orinoko. Od 1500 p.n.e. Olmek indijanci su prvi sadili kakao biljku kao domaći usev.

 

Konzumacija kakaoa bila je dostupna samo eliti Majanskog društva u obliku nezašećerenog kakao pića dobijenog iz mlevenog semena kakaoa pomešanog sa vodom, crnim biberom, vanilom i drugim začinima. Zrna kakaoa su bila veoma vredna roba i korišćena su kao sredstvo plaćanja i jedinica računanja.

 

Stari Meksikanci su verovali da su Tonacatecutli, bog hrane i Calchitlucue, bog vode zaštitnici kakaoa. Svake godine su izvodili procese prinošenja ljudskih žrtvi božanstvima, dajući žrtvama za poslednji obrok upravo kakao.

 

Oko 1200. godine Maje počinju trgovinu sa Astecima koristeći kakao. Asteci su ga zvali „cacahuatl“ (ca-ca-wah-tel) što znači topla ili gorka tečnost. „Xocoatl“ je bio začinjen sa lokalnim začinima uključujući čili papriku, cimet, muskatni oraščić, biber i vanilu a sve je to mešano sa vodom i zgusnuto kukuruznim brašnom, služeno na sobnoj temperaturi. Piće su služili na ceremonijama i na kraju određenih proslava a verovalo se da revitalizira telo i da ga obnavlja.

 

Španski osvajač Hernan Kortez je osvajajući Meksiko zabeležio korišćenje kakaoa na Montezuminom dvoru. Ne dugo zatim osniva plantažu kakaoa želeći da „uzgaja novac“ i u ime Španije započinje monopol u kakau koji je trajao skoro 2 veka. Pravljenje čokolade je postala profitabilna industrija za Španiju koja je počela uzgajanje kakaoa u svojim prekookeanskim kolonijama. Kasnije su Španci zamenili čili paprike sa šećerom, zadržali su cimet, a odlučeno je da je piće lepšeg ukusa kada je toplo.

 

Iz Španije se čokolada raširila po Evropi a kasnije i po svetu.

 

 

Izvor: eKapija

 

Kategorije