Medijske inicijative

Tri godine od ukidanja „Utiska nedelje“

 

Piše: M. Milutinović, Danas

 

Ovih dana navršava se tri godine od kako je prestala da se emituje jedna od kultnih emisija „Utisak nedelje“ u kojoj je svake nedelje od 21 čas autorka Olja Bećković sa gostima razgovarala o događajima koji su obeležili proteklu nedelju.

 

Emisija je prvobitno počela da se prikazuje na Studiu B od 1991. godine, sve do 2002. godine kada se seli na B92 na kojoj se emitovala sve do njenog gašenja 2014. godine.

 

Olja Bećković je svake nedelje u goste dovodila jednu ili više ličnosti iz javnog života sa kojima je razgovarala o temama koje su bile aktuelne prethodne nedelje. Gosti u studiju, kao i deset gledalaca koji uspeju da se uključe, imaju priliku da glasaju za svoj utisak iz protekle nedelje, i to sa liste predloga koje voditeljka odabere. Pored toga, gosti u studiju glasaju za najjači utisak iz protekle nedelje koji nije na listi predloga.

 

Problem sa „Utiskom nedelje“ nastao je kada je uredništvo medijske kuće B92 predložio Olji Bećković da emisiju sa nacionalne frekvencije ove televizije premesti na kablovski kanal “B92 info” koji pokriva 60 odsto Srbije.

 

Tome su se od početka protivili autorka Olja Bećković, ali i glavni i odgovorni urednik informativnog programa B92 Veran Matić, koji su smatrali da je prelazak emisije na kablovski kanal degradacija „Utiska nedelje“ što je za njih bilo neprihvatljivo.

 

„”Utisak” nije odložen do daljnjeg, nego je zabranjen i ja nisam odbila dogovor, nego sam odbila ultimatum. Ja sam ucenjena da je jedini način da nastavim da radim svoju emisiju po važećem ugovoru do marta da prethodno potpišem da u novembru prelazim na Info kanal B 92”, rekla je tada Olja Bećković.

 

Ona je od početka kao jedinog odgovornog za ukidanje emisije navodila tadašnjeg premijera, a sadašnjeg predsednika Srbije Aleksandra Vučića ističući u više navrata da je njena emisija preživela vreme Miloševića, Koštunice, Tadića, ali vreme Aleksadra Vučića ipak nije.

 

 

Sa druge strane Aleksandar Vučić od početka je negirao bilo kakvu vezu sa ovim događajem i da je laž da on novinarima diktira šta da pišu čak je jednom priliko izjavio i da mu „ponekad nedostaje “Utisak nedelje“.

 

“Kakve veze ja imam sa tim šta se dešava na privatnim televizijama. Koji novinari su uplašeni? Oni što govore da sam u podrumu nudio 120 evra? Ne verujem da se ljudi plaše. Mene samo interesuje da naplatim porez. Ne vidim stvarno nikakav problem“, rekao je Vučić tada gostujući u jednoj emisiji TV Prva.

 

Već u septembru i oktobru iste godine u više navrata organizovani su protesti novinara i građana ispred zgrade B92 sa parolama  „Mogu da budu opasni“ i „Nije ti Srbija Severna Koreja“.

 

Olja Bećković danas jednom mesečno u nedeljniku “NIN” objavljuje intervjue sa najznačajnijim ličnostima iz društveno-političkog života Srbije.

 

Izvor: Danas

 

 

Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .