Magazin

Koko Šanel: Ima mnogo vojvoda, samo je jedna Šanel

 

Piše: Gordana Radisavljević – Jočić

 

Sa crnim puloverom i niskama bisera, ona je napravila revoluciju u modi. Prava je lansirala parfem sa svojim imenom i osobodila žene korseta i dugačkih suknji

 

Isprovocirana stavom francuskog pesnika Pola Valerija da žena koja ne upotrebljava parfem nema budućnosti,  Koko Šanel angažovala je 1921. godine hemičara Ernesta Boa da joj pripremi mirisnu formulu. Pitala je koji je sastojak najskuplji. Kada joj je rekao da je to jasmin, njeg odgovor je bio: Toga hoću najviše u parfemu.

 

Do dada se većina parfema pravila od esencije jednog jedinog cveta i to ruže. Koko je bila protiv toga. Želela je miris koji miriše kao žena, a ne kao cvetna polja. Sve ću podrediti samoj mirisnoj noti, bez ulaganja u pakovanje. Boca će biti najjednostavnija moguća. Parfem je nazvala je po svom prezimenu, a broj 5 je dodala kao podsećanje da je to bila peta varijanta parfema koji joj je ponuđen.

 

Pre toga je već je dobro uzdrmala svet svojim kreacijama, koje su bile iznad svega jednostavne, što je, sa druge strane ženama pružalo osećaj slobode. Revolucinarne misli za to vreme: oslobodila je žene korseta i obukla ih u kratke suknje od žerseja, uvela je modu  je kratku frizuru, pantalone, malu crnu haljinu, kao i pulovere i sakoe od tvida. Sredinom tridesetih lansira i kolekciju nakita. Tradicionalni Šanel detalji postaju niske bisera ili zlatnih lančića, lakiranih cipela boje slonovače sa crnim šavovima, torbice sa zlatnim lančićem umesto kaiša oko ruke. Volela je da meša imitacije sa pravim nakitom i često ga je kombinovala sa sportskom odećom.

 

 Uoči drugog svetskog rata imala je u svojoj industriji četiri hiljade radnika i proizvodila 28.000 modela godišnje. Iako je po objavi II svetskog  rata, zatvorila Šanel i do 1954. godine živela u Švajcarskoj, viđaju je u društvu neonacista, te se smatralo da da sarađuje i simpatiše sa njima, a prijateljstvo sa visokim nemačkim oficirima će je kasnije dovesti do propasti. U domovini su je dočekali kao izdajicu nacije. Međutim, ostala je čvrsta i nesalomiva. Kao Feniks iz pelela se uzdigla nova Madam Šanel– kolekcija na kojoj je radila u izbeglištvu lansirala je čuveni dvodelni Šanel kostim i jakne sa kosim ivicama i mesinganom dugmadi.

 

Živela je slobodno, sa brojnim burnim vezama, odbijajući da bude rob i plen muškaraca. Njeni ljubavnici bili su bogate osobe, prinčevi i vrsni intelektualci. Jedan od njenih ljubavnika bio je vojvoda od Vestminstera. Sa njim je upoznala engleski način života, od jahte do tvida. No na njegovu bračnu pobudu odgovorila je: Ima mnogo vojvoda, ali je samo jedna Šanel.

 

Na rođenju 19. avgusta 1883. godine u francuskom gradu Samuru, krštena je imenom Gabrijela. Snagom svog talenta uspela je da se osobodi predrasuda o deci iz sirotišta u kome je odrasla. Nadimak Koko ćepostati njeno drugo ime. Plašila se tame i noći. Radila je bez prestanka, sve do duboke starosti. Umrla je u 87-oj godini života, 10. januara 1971. godine u toku priprema poslednje oproštajne kolekcije.

 

Novi parfem: Chanel Gabrielle osvaja srca

 

 

Novi parfem kuće Šanel Gabrielle Chanel svečano predstavljen u Parizu početkom juna, svojevrsni je pečat Koko Šanel. Osim njenog imena, kuća Šanel je inspiraciju za ovaj parfem pronašla u njenom  odvažnom i buntovnom karakteru.

 

Gabrielle Eau de Parfum predstavljen je kao “apstraktni cvetni” miris. Mirisna piramida uključuje mirise bobičastog voća i citrusa (crna ribizla, pomorandža i grejp), čaroliju belog cveća ylang-ylanga, jasmina i cvet pomorandže, a u osnovi parfema dominiraju sandalovina i mošus koji podsećaju na originalnost i tradiciju Šamela. Novu mirisnu kompoziciju potpisuje parfimer Olivier Polge.

 

Na dizajnu naizgled jednostavne četvrtaste bočice, radilo se čak sedam godina. Izrađena je od finog tankog stakla, obojena je u nežnu zlatnu boju koja propušta svetlost simbolizujući sunčani karakter mirisa.

 

 

 

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .