Vruće teme

NUNS i NDNV osuđuju odnos vlasti prema slučaju Vulin

 

 

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) izrazili su zabrinutost zbog odnosa vlasti, uključujući i premijerku Anu Brnabić prema oštrim stranačkim napadima na portal KRIK povodom izveštaja o novcu ministra odbrane Aleksandra Vulina za kupovinu stana.

 

„Umesto da stanu u odbranu javnog interesa i da, u skladu s onim na šta ih obavezuju javne funkcije, podrže definitivno utvrđivanje odgovornosti u vezi sa objavljenim podacima o novcu, oni nastoje da zaštite poziciju ministra“, piše u saopštenju.

 

NUNS i NDNV taj slučaj smatraju vrlo ozbljnim napadom na slobodu javne reči.

 

„Od organa javne vlasti zahtevamo da promene pristup i stvore uslove da, umesto bespoštednih pritisaka na novinare i medije, na scenu stupe nadležni organi i utvrde odgovornost, pogotovo ako se ima u vidu da je autentičnost podataka o novcu kojim je Vulin platio stan neosporna, budući da nisu izmišljeni nego preuzeti od nadležnih organa i kontrolnih tela“, navela su dva udruženja.

 

NUNS i NDNV podsećaju da je KRIK izneo navode o novcu pozivajući se na podatke zvaničkih organa i kontrolnih tela, i da ti podaci nisu ni demantovani.

 

„Umesto toga, stranka na čijem je čelu Vulin povela je neprimerenu i brutalnu kampanju protiv KRIK-a i njegovog urednika Stevana Dojčinovića. Očekivali smo da će, u interesu zaštite slobode javnog govora, uslediti kritike zbog takvog ponašanja, ali se desilo potpuno suprotno – Vulin je dobio podršku i razumevanje čak i premijerke Brnabić“, navode dva udruženja.

 

NUNS i NDNV navode da je u demokratskom društvu uloga medija da, u javnom interesu, ukazuju na moguće nepravilnosti, dok su organi vlasti dužni da te nepravilnosti provere i sankcionišu ukoliko utvrde da su zaista učinjene.

 

„Neprimereno je i nedopustivo da se u demokratskom društvu na konkretne podatke koje mediji iznose odgovara otvorenim javnim pritiscima na te medije i njihove urednike“.

 

Afera Vulin – kako je ministar u zemlju uneo 205.000 evra

 

Do deset hiljada evra mesečno je najveća suma koju možete uneti u zemlju, a da ne morate da prijavite nadležnima. Ministar odbrane Aleksandar Vulin pozajmicu od ženine tetke od 205.000 evra, nagoveštava, prenosio je u turama.

 

„Telefonom sam uspela da snimim izjavu ministra, kako je uneo 205 hiljada evra u ovu zemlju“, rekla je Bojana Pavlović, novinarka KRIK-a.

 

Na pitanje kako, ona odgovara „devet hiljada po devet hiljada evra“. Tako je rekao.

 

To bi značilo da je ministar Vulin najmanje 22 puta bio do Kanade i nazad, po novac. Kada je putovao? Ima li u pasošu pečate kao dokaze? Nismo uspeli da ga pitamo.

 

„Samo da Vam kažem jednu stvar, Vaše je pravo da me provlačite kroz blato, moje je da Vam to ne dozvolim“, rekao je Vulin.  Na konstataciju novinarke N1 da ga ne provlače kroz blato i pitanja kako je uneo novac u Srbiju, ministar nije odgovorio.

 

Poreklo 205.000 evra koje je ministar Vulin iskoristio za kupovinu stana nije uspela da utvrdi ni Agencija za borbu protiv korupcije, koja je o tome, pre dve godine, Tužilaštvu podnela izveštaj. Međutim, Prvo osnovno tužilaštvo odbacilo je prijavu protiv ministra Vulina, a Agencija i dalje ne zna poreklo tog novca.

 

 

 

 

Izvor: N1

 

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

53 Beogradski fashion week

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .