Magazin Pop kultura

Greta Garbo: Mistični glamur najlepše žene stoleća

 

 

Ne želim da budem glupa zavodnica. Ne vidim smisao lepog oblačenja i zavođenja muškaraca, ne radeći pritom ništa osim toga, rekla je glumica prepoznatljivog glumačkog stila, Greta Garbo, zasnovanog na spoju suzdržanosti i artificijelnosti kojim je dočarala sistematičan, bogat, ali kontradiktoran emocionalni život muškarcima nedostižnih žena.

 

Holivudska zvezda izvanredne lepote i legendarnog glumačkog talenta ostvarila se kroz zapažene uloge u filmovima Ana Kristi, Grand hotel, Ana Karenjina, Dama sa kamelijama, Ninočka i mnogim drugim, stvorivši svojevrstan mit o sebi.

 

Nekomunikativna, tajanstvena Greta Garbo,  nazivana švedska sfinga i misteriozna strankinja, često je bila predmet ogovaranja čiji je povod bio njen nerazjašnjen ljubavni život.

 

 

Ova Evropljanka koja je očarala Holivud, rođena 1905. godine u Stokholmu, bila je američka glumica švedskog porekla i jedna od najvećih glumica tridesetih godina prošlog veka.

 

Rođena je u siromašnoj provincijskoj porodici, a od malih nogu Greta i njeni sestra i brat bili su naviknuti na skroman i težak život. Nakon što je napunila četrnaest godina izgubila je oca i ostala da živi sa majkom i sestrom koje su nastavile brigu o njenom mlađem bratu i njoj. Greta je bila sklona sanjarenju, pa je još kao dete sanjala o tome kako će jednog dana postati glumica.

 

S obzirom na to da nije imala sredstava da nastavi svoje školovanje, radila je kao prodavačica i dizajner šešira. Njen poslodavac je prepoznao njenu lepotu i kreativnost i unapredio je u manekenku. Glumila je u reklami za žensku odeću, da bi se nakon toga oprobala kao statista u filmu Lutalica Piter, nakon čega upisuje glumu na Kraljevskoj školi dramskih umetnosti u Stokholmu.

 

„Da bih bila primljena objasnili su mi kako moram da prođem audiciju na kojoj odlučuje komisija sastavljena od dvadesetak članova. Dali su mi drame švedske književnice Selme Lagerlof i francuske Madam Sen Žen koje sam učila šest meseci. Sećam se, audicija je bila jednog lepog avgustovskog dana. Imala sam 17 godina i bila sam toliko uplašena, da su mi se tresla kolena. Umalo se nisam onesvestila. Dok sam stajala pred komisijom, nisam videla ništa, samo neko crnilo i šaputanja. Kada sam izgovorila svoje rečenice, otrčala sam bez pozdrava. Bila sam uplašena i iako sam znala da sam nepristojno postupila, moja sramežljivost nadvladala je razum. Ipak, nakon nekoliko dana, zazvonio mi je telefon i saznala sam da sam primljena. Čak ni sada ne mogu da dišem kad se setim koliko sam u tom trenutku bila srećna.“

 

Godine 1925. dobila je svoju prvu ulogu u filmu Ulica bez radosti, nakon čega su svi bili očarani njome, pa je bez problema nastavila svoju glumačku karijeru u Holivudu. Snimivši preko osam nemih filmova, postala je jedna od najtraženijh holivudskih glumica. U većini njih bila je u vezi sa Džonom Gilbertom, sa kojim je privatno bila u emotivnoj vezi.

 

Producenti su uprkos velikoj popularnosti u nemim filmovima odlučili da joj dodele ulogu u zvučnom filmu, zarad njenog švedskog naglaska, pa joj je u skladu sa tim dodeljena uloga lučke prostitutke u filmu Ana Kristi za koju je dobila Oskara za najbolju glavnu glumicu.

 

Nakon toga usledio je još jedan Oskar za ulogu u filmu Romansa, nakon čega je ugled Grete Garbo porastao, pa su i naredni filmovi Mata Hari i Grand hotel postali blokbasteri, a Greta je bila na vrhuncu popularnosti. Garbo je 1936. godine ulogom u filmu Dama sa kamelijama bila nominovana za trećeg Oskara, dok je uloga francuske kurtizane postala njen zaštitni znak.

 

Ubrzo, nakon samo tri godine, ulogom u filmu Ninočka nominovana je i za četvrtog Oskara. Poslednji film koji je snimila i koji je smatran promašajem od strane kritičara bila je komedija Žena sa dva lica, a Greta je ovaj film nazvala svojim grobom i odlučila da se povuče.

 

Postala je neverovatno melanholična i anksiozna, nije davala intervjue niti odgovarala na brojna pisma svojih obožavalaca.

 

Njen ljubavni život bio je predmet brojnih spekulacija. Nakon što je u brojnim filmovima oterala mnoge muškarce od sebe, govoreći im da joj ne treba niko i da želi da je ostave na miru, godinama joj je pripisivana rečenica: Želim da budem sama!

 

Greta je kasnije to demantovala, govoreći: „Nikada nisam rekla da želim da budem sama. Rekla sam da želim da me ostave na miru.“ Na pitanje novinara zašto se pored toliko ljubavnika nikada nije udala, odgovorila je oštro: „Nije vam potreban brak kako biste imali dobrog prijatelja sa kojim ćete živeti.“

 

Greta Garbo je vodila nekonvencionalni ljubavni život.

 

Poznato je da je njena najveća ljubav bio muškarac, ali se ne mogu zanemariti ni brojne veze sa ženama. Jedna od takvih bila je sa glumicom Monom Martens sa kojom je čak delila hotelsku sobu. Nakon te veze novine su počele pisati o njenim vezama sa glumicama Lilijan Tašman, zbog koje je ostavila Gilberta, i Fifi D’ Orsej, a potom i sa književnicom, španskom vojvotkinjom Mercedes de Akostom, koju su, prema sopstvenim rečima iz njenih memoara, uznemirile njene oči.

 

Njihova veza je trajala trideset godina, ali nakon što je Akosta objavila knjigu u kojoj govori o njihovom odnosu, Greta je postajala hladnija, nakon čega su prekinule svaki kontakt.

 

Najkraće je bila u vezi sa ruskom kreatorkom Valentinom i njenim mužem, Džordžom Šilijem. Njih troje su, prema tvrdnjama, često viđani zajedno, a njih dve su čak bile obučene potpuno isto. Takođe, glumica Mimi Polak je tvrdila da je bila u vezi sa Gretom još dok su zajedno išle u školu i to je posvedočila brojnim pismima.

 

Naime, o njenim aferama sa ženama može se mnogo saznati iz knjige The girls, autorke McLellan, gde se nalaze informacije o mnogim javnim i prikrivenim lezbijkama tog vremena, uključujući Isidoru Dankan, Heti Mekdenijel, Petsi Keli, Lizabet Skot i ozloglašenu srcolomku, Marlin Ditrih.

 

Seksualnost Grete Garbo možemo poistovetiti sa njenim jedinstvenim karakterom. Ona je svoju tajanstvenu seksualnost pretvorila u moć, a njena karijera je profitirala od znatiželje koju je ova misteriozna, nezavisna žena uvek izazivala.

 

Ono što je svakako naglašavalo spekulacije o njenoj seksualnoj orijentaciji bilo je mešanje rodova u govoru, kao i stil odevanja na platnu i van njega. Nosila je pantalone, muške jakne, košulje, kravate, sakoe, ravne cipele i muški nakit. U tome se najbolje osećala i bila prava ona – Greta Garbo.

 

Kažu da je 1930. popularizovala kišne mantile i beretke u čitavom svetu.

 

Retrospektujući njen jedinstven karakter, seksualnu orijentaciju kao i stil odevanja i vraćajući se lagano u XXI vek, možemo s pravom govoriti o savremenoj ženi u liku Grete Garbo.

 

Šta predstavlja žena u XXI veku? Supruga, majka, domaćica su uloge koje uslovno rečeno pripadaju nekim prošlim, zaboravljenim patrijarhalnim vremenima. Danas je žena poslovna, nezavisna, u svemu ravnopravna sa muškarcem. Ne zalazeći mnogo u aktuelnu temu rodne ravnopravnosti o kojoj je rečeno mnogo, možemo s pravom reći da je žena kroz vekove napredovala: osvajala, vodila bitku, vladala, bivala osvajana, zavodila, bila povod mnogih ratova, odnosno – vladala svetom.

 

Slabiji pol se muški, revnosno, stoički, trezveno i odlučno pokazao u najprimarnijim ulogama savremenog društva, kao pandan jačem polu, u svemu jedinstven i drugačiji. Garbo se smeje!

 

Ova intrigantna i božanstvena filmska diva umrla je u Njujorku, 1990. godine, a njena urna je prebačena u rodni Stokholm. Nakon njene smrti nije prestalo i ne prestaje divljenje Greti Garbo, a o tome svedoči zanimljiv podatak da je njen opušak od cigarete na jednoj holivudskoj aukciji dosegao cenu od 352 dolara.

 

Još za života, tačnije 1950. godine ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najlepša žena koja je ikada živela.

 

Povodom izvođenja drame hrvatskog autora Mira Gavrana, Tajna Grete Garbo, u beogradskom pozorištu Madlenijanum, Tanja Bošković, tumačeći lik Grete Garbo, izjavila je sledeće:

 

“Greta Garbo nije volela glamur i taj pogubni, površni Holivud, bez obzira na to koliko je bila glamurozna. Ona je bila duboka osoba – po osećanjima, po služenju lepoti, ali, takođe je bila opsednuta umetnošću. Greta Garbo je bila izuzetno zanimljiva osoba, ali tajanstvena. Ona nije dala da se lako ulazi u njen život. Bila je emotivni gigant, ozbiljan intelekt.“

 

 

Piše: Srbijana Čeperković

Izvor: Kultiviši se

 

Tagovi

Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .