Vruće teme

Lekić: Obradovićev štrajk nije stvar Vranjskih, već profesije

Vlasnik i urednik ugašenog nedeljnika Vranjske Vukašin Obradović je nakon celodnevnog štrajka glađu zbog “besmislenosti borbe za slobodu medija”, sinoć u kasnim večernjim časovima primljen u vranjsku bolnicu. Obradović je od jutros stabilno, i na preporuku lekara počeo je da uzima hranu, prenosi N1.

 

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Slaviša Lekić posetio je Obradovića sinoć u prostorijama redakcije Vranjskih. Nakon višečasovnog razgovora Lekić se obratio medijima i izjavio da će Obradović danas poslati svoje zahteve Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi.

 

„Njegov štrajk više nije stvar Vranja i Vranjskih, već profesije. Nadam se da će to postati problem Srbije. Ovo što se dešava Vranjskim, sutra se vrlo lako može desiti preostalim slobodnim medijima koji su još ostali i koji kritički promišljaju i vrednuju rad Vlade„, dodao je Lekić, prenosi Beta.

 

U međuvremenu redakcija nedeljnika Vranjske ponovo je pokrenula internet portal, a dnevni list Danas ponudio je pomoć kolegama iz ugašenog medija: “Spremni smo da svake nedelje, dok se ne prevaziđe trenutna situacija, kao podlistak štampamo Novine Vranjske u okviru našeg dnevnog lista.”

 

Skrozza: Pognuli smo glavu i čekamo da nam je stave na panj

 

Ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu sinoć je održan protest zbog gašenja lokalnog nedeljnika Vranjske,  i radi izražavanja solidarnosti sa direktorom ovog lista Vukašinom Obradovićem.

 

Medijska i novinarska udruženja u jučerašnjem saopštenju navela su da osim slučaja Vranjskih, o gušenju medijskih sloboda u Srbiji svedoče i brojni primeri, od kojih su najskoriji napadi na portal Krik i njegovog urednika Stevana Dojčinovića, kao i na novinarke Antonelu Rihu, Natašu Mijušković i Jelenu Obućinu, koje su bile brutalna meta „Informera“, koji ih naziva „žutim RTS licemerkama“ i poziva na obračun sa njima. Oko 200 okupljenih pobunilo se protiv medijskog mraka i političkih pritisaka koje trpe kritički nastrojeni mediji. Izvršni direktor fondacije “Slavko Ćuruvija” Ilir Gaši izjavio je da slučaj Vranjskih i Vukašina Obradovića ni na koji način nisu usamljeni incident, niti usamljeni gest očajnika. “Reč je o jednom čoveku i mediju koji je istrpeo stravične posledice medijskih politika vodjenih u Srbiji“, istakao je Gaši.

 

Novinarka i članica Saveta za štampu Tamara Skrozza na jučerašnjem skupu obratila se prisutnima rečima: „Svega mi je dosta, dosta mi je akademskih frazetina o tome kako je kriza u medijima, dosta mi je beskrajnih analiza i konferencija bez ikakvog smisla, cilja i efekta. Nas bukvalno ubijaju, a mi smo pognuli glavu i čekamo da nam je stave na panj“. Skrozza je ovom prilikom najavila i da će se danas sastati zainteresovani predstavnici novinarskih udruženja i organizacija civilnog društva, radi definisanja konkretnih ciljeva narednih okupljanja.

 

Protest #StojimUzVranjske organizovala je fondacija Slavko Ćuruvija.

 

Vlada Republike Srbije: Slučaj Vranjskih nije gušenje slobode medija

 

U saopštenju Vlade Republike Srbije istaknuto je da nedeljnik Vranjske ni po jednom osnovu ne može biti okarakterisan kao medij koji je na bilo koji način diskriminisan od strane konkursnih komisija Ministarstva kulture i informisanja i Vlade Republike Srbije, čak naprotiv.

 

Osim toga, navodi se u saopštenju Vlade, Vranjske se bespravno nalaze u prostorijama Fonda PIO, koji je u nadležnosti Filijale Vranje. „Vlada Srbije sve ove godine nalazila način da izađe u susret Vranjskim i prevaziđe i te probleme“.„Vlada Republike Srbije je putem konkursa koje je organizovalo Ministarstvo kulture i informisanja za sufinansiranje sadržaja, od 2014. do danas, podržala Vranjske sa ukupno 4.475.959 dinara“, navode, i dodaju da je iz budžeta grada Vranja, u periodu od 2014. godine do danas, pomenutom mediju isplaćen iznos od 9.026.808 dinara po različitim osnovama.

 

Imajući u vidu iznose koje su Vranjske dobijale od Vlade Republike Srbije, a posebno od 2014. godine, kao i grada Vranja, “jasno je da se ovde ne radi o gušenju slobode medija, slobodne reči ili kritičkog mišljenja, već da je reč o problemu održivog finansiranja sa kojim se suočavaju svi mediji širom sveta”, objašnjavaju u saopštenju.

 

„Štrajk glađu najradikalniji je vid protesta koji ne vodi rešenju, već u još veće probleme. Vlada apeluje da se rešenja traže na drugi način i uvek je otvorena za dijalog“, zaključuju.

 

Podsetimo, Vukašin Obradović počeo je štrajk glađu juče,  dan nakon gašenja nedeljnika Vranjske, koji je postojo duže od dve decenije. Kao razlozi zatvaranja medija navode se “ekonomski i politički pritisci”.

 

Izvor: NUNS

 

NAŠA IZDANJA

GoetheFEST

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .