Šest mladih preduzetnika iz Španije je osnovalo kompaniju Gik u želji da napravi revoluciju unutar španske vinske industrije koja se bazira duboko na tradicionalnom pravljenu vina.
Ovo nadrealno vino prelepe modroplave boje se pravi mešanjem belog i crnog grožđa koje raste u Španiji, prevashodno na području Castilla la Mancha i Rioja. Ovoj mešavini se dodaje „anthocyanin“ – pigment iz kožice crnog grožđa i indigotin – prah koji je zaslužan za plavu boju.
Plavo vino sadrži 11.5 % alkohola i od proizvodnje je već prodato 70 000 boca.
Proizvod je u stvari obično vino ofarbano prirodnom bojom dobijenom iz kore grožđa, i indigom, takođe biljnog porekla.
Iz kompanije „Gik“ osnovane 2015, koja je došla na ovu ideju, dolaze kritike na račun propisa i učmalosti vinske industrije koja teško prihvata novine.
– Mi nismo baš veliki ljubitelji običnog vina uz koje dolazi mnoštvo pravila, poput ne stavljanja leda u čašu – rekao je Taig Mekarti, suosnivač Gika.
Neobična boja izgleda im je pomogla da svoj proizvod prodaju u velikim količinama, i to čak polovinu van EU, po Japanu, Južnoj Koreji i Brazilu, ali su sada prinuđeni da pored imena za nijansu izmene i recepturu, navodi „Njujork tajms„.
– Naš cilj je bio da ponudimo ljudima drugačije vino koje je zabavno i ludo. Problem je u tome što pokušavamo da uvedemo revoluciju u industriju koja je vekovima radila nepromenjeno i oni kontrolišu pravila igre – dodao je Mekarti.
Iz Udruženja proizvođača vina Španije kažu da je prijava protiv plavog vina podneta anonimno i da nije došla od njih. Oni podržavaju inovacije, ali samo dok su u skladu sa evpropskim propisima.
Jedna boca od 0,75 litara košta 1200 dinara.
Uprkos ovoj molbi, enolozi su se ipak oglasili i otkrivaju nam da plavo vino ukusom podseća na rizling, a da je boju dobio od dva pigmenta – antocijanina (prirodnog pigmenta iz ljuske grožđa) i indiga (praha koji se dobija od biljke po imenu isatis tinctoria plant).
Izvor: Večernje novosti, agencije
Dodaj komentar