Vruće teme

Istraživanje: Četvrtina zaposlenih u Srbiji radi na crno

 

Gotovo četvrtina svih zaposlenih u Srbiji trenutno radi na crno ili je privremeno zaposlena na sezonskim poslovima.

 

Oko 22% građana radi u neregistrovanim firmama, bez ugovora o radu, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku o radnoj snazi u Srbiji koji se odnose na period maj – avgust ove godine. Podaci, inače, pokazuju da je u protekla četiri meseca bila najveća zaposlenost u Srbiji od 2014. godine – 2,88 miliona građana, te najmanji broj nezaposlenih – 384.100 građana. U protekla četiri meseca je i najviše nezaposlenih u Srbiji tražilo neki posao, tj. svrstavali su se u aktivno i sposobno stanovništvo u statistici.

 

U odnosu na početak ove godine, zaposlenih je više u odnosu na nezaposlene građane za 228.800, a delatnost kojom je najveći procenat građana počeo da se bavi je poljoprivreda. Pri tome je bitno napomenuti da je „zaposlenost povećana isključivo kod lica sa nižim i srednjim nivoom obrazovanja, dok se broj zaposlenih sa visokim obrazovanjem smanjio“.

 

Stariji od 55 godina su se u poslednje vreme dosta lako zapošljavali, ali uglavnom na određeno i posao im nije bio najsigurniji. To ne čudi, pošto podaci pokazuju da je 637.900 građana neformalno zaposleno, tačnije rade bez ugovora, ali je poražavajuće i to da skoro 220.000 građana koji imaju ugovore o radu nemaju zdravstveno osiguranje.

 

Kao i u odnosu na početak ove godine, ali i svaki drugi period, postoji jaz između zaposlenih muškaraca i žena. Doduše, žene su poslednjih meseci napredovale u pronalaženju posla, pa je broj zaposlenih žena porastao za 90.600, a je i broj zaposlenih muškaraca veći za 69.400.

 

Sve izraženiji „odliv mozgova“

 

Nedavno se u javnosti našlo pitanje rada građana, pošto je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da je stopa nezaposlenosti pala na 10,6%. Stručnjaci su se složili da je ovaj podatak netačan i nemoguć, s obzirom na to da ga ne prati stopa rasta BDP, koja je očekivana kod pada nezaposlenosti tj. rasta zaposlenosti građana. Zaključak ekonomista je da se putem sezonskih poslova „pumpa“ zaposlenost – naravno, neformalna, kako bi statistika bila lepša.

 

Početkom godine su podaci pokazivali da sve više mladih odustaje od traženja bilo kakvog posla, što je aktuelno i sada. Naime, beleži se stalni pad nezaposlenosti među mladima, ali ne zato što ih sve više radi, već zato što je „odliv mozgova“ sve izraženiji i masovniji.

 

Pojedina zanimanja su i deficitarna na tržištu, zbog čega se sve češće čuju glasine da će Srbija morati da uvozi radnu snagu. Više o tome čitajte OVDE.

 

Izvor: eKapija

 

Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .