Vruće teme

Ne, Srbin nije kupio Van Gogovu sliku na vašaru u Aranđelovcu

 

 

Slika „Kongregacija napušta Reformisanu crkvu u Nojnenu“ otkrivena je prošle godine u ovo vreme kod pripadnika napuljske Kamore, krijumčara droge, i to je tada saopštila italijanska policija.

 

Ovih dana na društvenim mrežama se širi vest da je izvesni Marko Marković (45) iz Beograda na aranđelovačkom vašaru za 1.000 dinara kupio čuvenu Van Gogovu sliku vrednu nekoliko desetina miliona evra i da sad trlja ruke očekujuću delegaciju iz holandskog muzeja koja treba da proceni koliko je težak novopečeni milioner.

 

U pitanju je slika „Kongregacija napušta Reformisanu crkvu u Nojnenu“ koja je zajedno sa još jednim platnom velikog slikara – „Pogled na more u Sheveningenu“ krajem decembra 2002. godine ukradena prilikom provale u muzej.

 

Vest je prenelo nekoliko domaćih portala pozivajući se na Markovićevu izjavu koju je dao za holandski portal Amsterdam news.

 

„Sasvim slučajno sam se obreo na vašaru u Aranđelovcu, i pošto sam ljubitelj umetnosti, i pasionirani kupac slika, primetio sam da se na jendoj tezgi prodaju slike, i baš ova mi je privukla pažnju. Platio sam je svega hiljadu dinara, a kada sam došao kući ukucao sam na internetu ne bi li saznao o čijoj se replici radi, ali sačekalo me je iznenađenje od kojeg i sada drhtim. Po onome što sam ja video, a što su potvrdili par uglednih antikvara, reč je o slici Van Goga, koje je ukradena. O tome najbolje svedoči i njegov potpis, i po rečima svih eksperata koji su ga videli potvrdili su da je originalan. Ovih dana očekujem dolazak delegacije iz muzeja iz Amsterdama koji treba da potvrde autentičnoost, a onda ćemo se dogovoriti i za koju sumu će slika biti vraćena muzeju“, izjavio je navodno Marković.

 

Međutim, nekoliko činjenica potvrđuju da ova vest nije istinita i da M. M. nikako na vašaru nije mogao da kupi ovu vrednu sliku.

 

A evo i zašto:

 

Prvo, slika „Kongregacija napušta Reformisanu crkvu u Nojnenu“ otkrivena je prošle godine u ovo vreme kod pripadnika napuljske Kamore, krijumčara droge, i to je tada saopštila italijanska policija. Tada je pronađena i druga slika „Pogled na more u Sheveningenu“, a domaći i svetski mediji, kao što su BBC, izvestiše tada i da su obe slike načinjene u vreme samih početaka Van Gogovog slikarstva, kao i da zaplenjene slike vrede više desetina miliona evra. Stručnjaci su tom prilikom potvrdili njihovu autentičnost i naveli da slike nisu oštećene, iako su isečene iz rama.

 

Slike su ukradene kada su lopovi uz pomoć merdevina uspeli da provale u muzej, podsetio je tada BBC.

 

Drugo, pretragom na intenetu nigde ne možete da pronađete izjavu koju je Marković navodno dao holanskom sajtu pod imenom Amsterdam news, iako postoji više sajtova takvog naziva. Ali ne i priče o Srbinu koji je kupio Van Goga.

 

Izvor: Nedeljnik

 

 

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Austrijski filmski festival 2024

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .