tech/web

„Najpoznatiji pirat na svetu“ krenuo u borbu protiv piraterije

 

Mediji su Kima Dotkoma početkom decenije nazvali najpoznatijim piratom na svetu. Ovaj internet poduzetnik i ljubitelj automobilskih trka osnovao je MegaUpload, servis koji su najviše koristili pirati za skladištenje muzike, video-snimaka i drugog zabavnog sadržaja.

 

Zahvaljujući MegaUploadu, Dotkom je obrnuo milione dolara i uživao na svom velikom posedu u Novom Zelandu, sve dok mu početkom 2012. na vrata nije pokucala policija.

 

Dotkom je neko vreme proveo u zatvoru, da bi se na kraju ispostavilo da nalog za njegovo hapšenje nije bio ispravan pa je uz izvinjenje pušten na slobodu.

 

Dotkom je ubrzo pokrenuo novi servis za razmenu podataka Mega koji je početkom prošle godine imao više od 35 miliona registrovanih korisnika.

 

Iako je na slobodi, Kim Dotkom je u poslednjih pet godina u velikoj neizvesnosti jer mu preti izručenje u SAD, gde je tražen zbog kršenja autorskih prava i prevare, a ako zaista dođe do izručenja, preti mu višegodišnja zatvorska kazna.

 

U iščekivanju odluke o izručenju, Dotkom je pokrenuo servis za mikroplaćanje Bitcache, koji korisnicima omogućava naplaćivanje manje količine novca za svoj sadržaj.

 

Dotkom kaže da će njegova platforma, koja omogućava plaćanje i primanje bitcoina, uticati na smanjenje online-piraterije jer će korisnicima omogućiti plaćanje manjih svota novca za sadržaj koji skidaju.

 

Ovakvi servisi pružiće novu slobodu umetnicima jer će svoj sadržaj fanovima moći direktno da prodaju na bilo kojoj platformi, bez potrebe za posrednikom, smatra Dotkom.

 

 

Sami oređuju cenu sadržaja

 

Ideja iza Bitcachea jeste pretvaranje svake datoteke koja je uploadovana na razne platforme u sopstvenu online-prodavnicu. Osobe koje objavljuju sadržaj (poput muzike, filmova, slika, računarskih kodova i slično) same će moći da odrede cenu tog sadržaja.

 

U razgovoru za Fortune, Dotkom je rekao da korisnici mogu da uploaduju sadržaj na njegov novi online-servis za skladištenje podataka K.im, a servis će im pružiti pomoć u širenju tog sadržaja i na druge servise za skladištenje podataka poput npr. Dropboxa, torrent stranica, društvenih mreža itd. Nakon uploada datoteke, korisnici će dobiti poseban kod koji je potrebno ugraditi u sadržaj i koji će omogućiti naplatu tog sadržaja.

 

Pirateriju nikada neće biti moguće u potpunosti uništiti, ali ono što može da se uradi za njeno smanjenje, smatra Dotcom, jeste da se korisnicima koji imaju novac i koji su spremni da plate sadržaj omogući pristup tom sadržaju. Reč je o tržištu vrednom oko 10 milijardi dolara.

 

Korisnici bi putem Bitcachea bi mogli anonimno da plaćaju sadržaj i u potpunosti legalno uživaju u njemu, bez obzira na to da li je u nekoj zemlji dostupan ili ne.

 

„Ovo je nešto potpuno novo, nešto što još ne postoji i najbolji je način na koji bi svaki sadržaj mogao individualno da se naplati“, rekao je Dotkom za BBC i dodao da, ako autori sadržaja žele da imaju šansu za uspeh u svetu u kojem je danas piratizacija izuzetno jednostavna, trebalo bi da se okrenu ovakvom načinu naplaćivanja sadržaja.

 

Cena, s obzirom na to da nema posrednika, ne bi trebalo da bude, a naplata putem Bitcachea bi trebalo da bude brza i jednostavna, pa Dotkom smatra da bi veliki broj ljudi na ovaj način plaćao sadržaj i svi bi bili u plusu.

 

 

Izvor: B92

 

Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .