Magazin Putovanja

Sa puta u Laško: In pivo veritas!

 

Tekst i fotografije: Ljuba Đorđević

 

 

Hteli smo da izbegnemo gužve na većim graničnim prelazima, koje su u julu uobičajene, pa smo birali manje. „Izvinite, ne možemo da vas pustimo. Ovaj prelaz je samo za građane EU. Mi bismo vas i pustili, ali nismo sigurni da li će vas pustiti kolege sa slovenačke strane“, ljubazno nam je kazao hrvatski pogranični policajac, kada smo hteli da uđemo u Sloveniju, nedaleko od čuvenog Kumrovca. Uputio nas je na sledeći prelaz, malo dalje, oko pet kilometara. I ušli smo u deželu. Cilj je – Laško.

 

U turističkom bedekeru, čitam da je Laško grad i sedište istoimene opštine u Republici Sloveniji u Donjoj Štajerskoj, da je poznat kao banjsko lečilište, po pivari Laško i Festivalu pivo i cveće! E ovo poslednje je razlog našeg dolaska!

 

Stigli smo predveče. Taman da se malo odmorimo, prođiramo gradom – pa na terevenku!

 

Festival pivo i cveće

 

Od organizatora smo dobili plan festivala i narukvice, koje služe kao ulaznice za trodnevnu feštu. Pre večeri malo smo prođirali omalenim gradom. Dovoljno je sat vemena da se obiđe komplet. Površine je svega 3,3 kilometra kvadratna, a u njemu živi samo 3.416 stanovnika.

 

Od našeg hotela, promenadom pored reke Savinje, gde su izložene razne vrste cveća i gde su nas “pozdravile” ljupke mažoretkinje, preko mosta, kaldrmisanom ulicom, pored zgrade opštine stigosmo do Valvasorjevog trga, na kome je sedište Turističke organizacije Laško. Nedaleko je i manji Oržonov trg, a u bliziji, malo naviše je i glavni trg koji nosi ime pesnika Antona Aškerca. Tu su statua Deve Marije, pivnica i Crkva Sv. Martina. Okolo u uzanim, strmim, vrludavim uličicama “tiskaju se”, kao niska perli pastelnih boja, jednospratnice i dvospratnice. Svaka “hiša” je sigurno prevalila stoleće, ali se dobro drže, jer su “negovane” i odolevaju zubu vremena. Prozori, terase, ulazi, okićeni su žardinjerama cveća. Sve odiše spokojom, mirom, tišinom, lepotom življenja. Sumrak je. Nekako je bajkovito.

 

Pivska groznica

 

A uveče i u naredna tri dana, svu tu čaroliju će zameniti “pivska groznica”, potpomognuta hiljadama decibela sa pet stejdževa, na kojima trešti raznovrsna muzika. Pravi tulum! Razuzdana publika uživala je uz hitove poznatih muzičkih imena, kao što su Samanta Fox, Airbourne, Ugly Kid Joe, Riblja Čorba, Bombaj štampa, Tony Cetinski i mnogi drugi. Mladi pod dejstvom popriličnog broja maligana đuskaju kao hipnotisani, terturaju, ali ne ispuštaju čašu ili flašu laškog piva iz ruku! Pitate se, kako meštani ovo preživljavaju?

 

Slovenci na sve misle. Tako su ograde privatnih kuća zaštićene debelim ceradama, koje ih štite od buke! I od nepoželjnih pogleda, i od nepristojnih pijanih posetilaca. Tako je to u EU!

 

Sutradan dok sam sedeo i ispijao pivo, nedaleko od mosta, primetio sam neko lagano komešanje među narodom. Ustajali su, izvirivali se… gledali negde u stranu. U tom trenutku sam spazio jedan beli kombi iz koga izlazi slovenački predsednik Borut Pahor. Sam! Tačnije sa DVA telohranitelja. Slobodno ulazi u narod, koji ga ljubazno pozdravlja, rukuje se, fotografiše se sa njime. Nigde ogromne svite, ni traga od pompe, rulje koja “štiti” predsednika, nadmenosti, na šta smo navikli na ovim našim prostorima, kada su u pitanju “veličine” poput predsednika države! E, i to je demokratija, kada možeš slobodno da priđeš svome predsedniku, pozdraviš se sa njim i pitaš ga šta želiš! No, o tome drugom prilikom.

 

Dan posle

 

Po zavrsteku festivala, kao da nista nije bilo. Sve je čisto, uredno, sklonjeno. Nema štandova, prodavaca hrane, stejdževa, čaša, flaša. A sve je to postigla gradska čistoća koja ima samo trideset zaposlenih.

 

Slovenci zaista mnogo vode računa o prirodi. Tačnije – poštuju je!

 

Da vam kažemo i ovo. Ako budete išli na festival, preporučujemo da kupujete pivo u obližnjem supermarketu, jer je mnogo jeftinije nego na festivalu. A za poklone kupite specijalne vrste piva, pakovano u retro-flaše, sa žičanim mehanizmom za otvaranje. I njih ima u supermarketu i znatno su jefitnije nego u turističkim prodavnicama! Uzgred, primećujemo da nude i votku “Broz”, na čijoj flaši je slika druga Tita! Slovenci su nostalgični za “drugom starim”.

 

Izreka kaže: In vino veritas! Kada je Laško u pitanju ona bi mogla da glasi i: In pivo veritas!

 

Bar za vreme trajanja festivala!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

KLEOS

Meni su rekli da vi postojite

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .