Magazin

Rešena misterija stara 3.700 godina: Naučnici protumačili glinenu matematičku tablicu iz Vavilona

 

Matematičari širom sveta pokušavali su da dešifruju misterioznu pločicu nazvanu Plimpton 322, od kada je otkrivena početkom 20. veka u južnom Iraku. Međutim, dva australijska matematičara smatraju da je drevna vavilonska glinena ploča stara oko 3.700 godina u stvari alatka za rešavanje trigonometrijskih problema, koja se možda primenjuje na mnoge tehnike koje su vavilonski matematičari usavršili, piše „Njujork tajms“.

 

 

dr Danijel Mensfild sa plocicom Plimpton 322

-To je trigonometrijska ploča, 3.000 godina ispred svog vremena – kaže dr Danijel Mensfild iz Odseka za matematiku i statistiku pri Fakultetu za nauku u Sidneju. On i njegov kolega Norma Vajldberger izvestili su u svom otkriću u žurnalu “Istorijska matematike”.

 

Ploča, poznata pod nazivom Plimpton 322, otkrivena je početkom 1900-tih godina na jugu Iraka. Nakon što se našla u kolekciju Džordža Artura Plimptona, američkog izdavača, ploča je nazvana po njemu. Plimtpon je kasnije donirao svoju kolekciju Univerzitetu Kolumbija.

 

Plimpton 322 je zbunjivao matematičare preko 70 godina, od kada je zaključeno da sadrži specijalni obrazac brojeva poznatih kao Pitagorine trojke. Sadrži 60 brojeva organizovanih u 15 redova i 4 kolone ispisanih na komadu gline širokom oko 13 i visokom 9 centimetara. Jedna kolona sadrži samo brojeve redova od 1-15, dok su preostale tri mnogo zanimljivije.

 

Matematičari Oto Neugebauer i Abraham Saš ukazali su 1940-tih da su te tri kolone suštinski Pitagorina trojka – uređena trojka prirodnih brojeva koja zadovoljava jednakost a2 + b2 = c2. Ovo je značajno kad se uzme u obzir da je Pitagora, čije ime to nosi, rođen mnogo kasnije, ukazuje „Njujork tajms“.

 

– Tablica ne samo da sadrži najstariju već i najprecizniju trigonometrijsku tabelu na svetu, zbog sasvim drugačijeg pristipa Vavilonaca aritmetici i geometriji – dodaje dr Mensfild.

 

On je pukom slučajnošću naišao na tablicu, dok je tražio materijal koji će koristiti na predavanjima. Kao i njegove kolege, prepoznao je da se radi o nekoj vrsti trigonometrije, ali nije mogao da precizira kojoj. Uz pomoć kolege je na kraju uspeo sve da razume.

 

– Ono što sam ja imao a drugi nisu je profesor Norman Vajldberger, koji ima kabinet nedaleko od mene – otkrio je je Mensfild. Vanredni prof. Vajldberger je dosta radio na trigonometriji zasnovanoj na relacijama a ne na uglovima i krugovima kako je danas obrađujemo; ispostavilo se da je to bio ključ za razbijanje šifre.

 

– Čim smo stvar sagledali iz drugog ugla, sve su se kockice sklopile – rekao je dr Mensfild i dodao da ovaj nov način gledanja na trigonometriju zapravo predstavlja najvredniji deo dešifrovanja.

 

Ovo je fascinantni matematički rad koji pokazuje um nesumnjivog genija i otkriva nam da su Vavilonci, a ne Grci, prvi proučavali trigonometriju (zakonitosti o trouglovima). To, takođe, pruža nove mogućnosti za savremene matematičare, smatraju istraživači.

 

– Kod Plimptona 322 vidimo jednostavniju, precizinju trigonometrjiu koja ima očigledne prednosti u odnosu na naše metode – izjavio je profesor Vajldberger.

 

Mensfild i Vajldberger dve godine su radili na dešifrovanju tablice i sada zovu druge naučnike da im pomognu u testiranju nove teorije.

 

– Sumnjam da smo je baš prokljuvili do tančina, želim da je i drugi isprobaju i kritički analiziraju i tako je unaprede – poručio je dr Mensfild.

 

Tablica potiče iz perioda između 1822. i 1762. pre n.e. i nalazi se u Biblioteci retkih knjiga i rukopisa na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku.

 

Izvor: Blic

 

 

 

NAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .