tech/web

Rusija pomaže digitalizaciju Srbije: Dogovorena razmena iskustva, kadrova, saradnja naučnih institucija

Digitalizacija

 

 

 

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i ministar za veze i masovne komunikacije u Vladi Ruske Federacije Nikolaj Nikiforov, razgovarali su u četvrtak (24. avgusta 2017. godine) o razvoju digitalne ekonomije, inovacija i informacionih tehnologija, a postignut je i dogovor o tome da u narednom periodu bude potpisan Memorandum o saradnji između Srbije i Rusije u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.

 

Tim dokumentom, kako je navedeno na Vladinom sajtu, biće definisan okvir buduće saradnje koji bi podrazumevao razmenu iskustava, kadrova, saradnju univerziteta i naučno-istraživačih centara, kao i inovativnih, visokotehnoloških i IT kompanija iz Srbije i Rusije.

 

Takođe je izneta inicijativa da u okviru međuvladinog komiteta za saradnju između Srbije i Rusije bude oformljena strateška radna grupa na ministarskom nivou koja bi se bavila razvojem saradnje dve zemlje u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.

 

Srpski ministar je preneo da je sa ruskim kolegom razgovarao o programu digitalne ekonomije, pri čemu je istaknuto da možemo da koristimo njihovo znanje i iskustvo ne samo u sferi državnih institucija, već i u industriji, mašinogradnji, robotici, elektrotehnici, a naročito u prehrambenoj proizvodnji i poljoprivredi.

 

Razmena podataka

 

„Ruska strana je potpuno otvorena za saradnju. Spremni su da nam pomognu u digitalizaciji Srbije, da razmene svoja iskustva i znanja i otvore sve one platforme na kojima su radili poslednju deceniju“,  naglasio je Popović napomenuvši da je Rusija kao svoj prioritet za 2018. godinu postavila da 70% građana koristi internet usluge države i gradova.

 

Prema njegovoj oceni, razmena stručnjaka, mladih kompanija, a pogotovo obrazovnog kadra, može mnogo da doprinese Srbiji, posebno u procesu digitalizacije koji će se intenzivno razvijati u narednim godinama.

 

Srbija, kako je podvukao, ima potpuno slobodan pristup ruskom tržištu, što znači da IT kompanije i tehnološke kompanije mogu na tom tržištu da usluge i prozvode prodaju bez carina.

 

Digitalna ekonomija

 

Ministar je napomenuo i da je dogovorena saradnja između naših tehno-parkova u Beogradu, Nišu i Novom Sadu sa najmodernijim tehno-parkovima u Moskvi i Tatarstanu, što će doneti mnogo obostrane koristi.

 

Sa svoje strane Vlada Srbije će učiniti sve da omogući pristup našim IT stručnjacima i inženjerima na rusko tržište, a sa druge strane Nikiforov je izrazio želju da i njihove IT kompanije, a pogotovo investitori, dođu u Srbiju i traže zajedničke projekte gde mogu da investiraju, objasnio je Popović.

 

Nikiforov je istakao da Rusija i Srbija mogu da urade mnogo u sferi izgradnje digitalne ekonomije i da je Rusija raspoložena da razvija saradnju između srpskih i ruskih kompanija, uključujući i oblast startapova.

 

On je podsetio na to da je predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao 2012. godine ukaz koji je definisao da u 2018. godini najmanje 70% građana Rusije treba da koriste elektronske državne usluge. Prema njegovim rečima, danas je na portalu državnih usluga već registrovano 55 miliona korisnika, a u ovoj godini ruski strateški cilj je digitalna ekonomija.

 

„Spremni smo da delimo naša iskustva u toj oblasti sa Srbijom. Rusija je pouzdan i otvoren partner za široki spektar tehnološke saradnje. Mi se zalažemo da se na osnovu međunarodnog prava izrade opšta pravila kako države treba da se ponašaju u inovacionoj sredini“,  zaključio je on.

 

Izvor: eKapija

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .