Medijske inicijative

Antonela Riha: Političari ne razumeju funkciju medija

 

Nova Medijska strategija jeste jedna dobra namera koja će biti pozdravlјena sa strane, ali struka u Srbiji od nje neće osetiti pobolјšanje, izjavila je FoNetu novinarka Antonela Riha.

 

Ona je napomenula da ništa ne očekuje od ovog dokumenta, niti od saradnje struke i vlasti, koja ne poštuje novinare i medije.

 

Uopšte ne očekujem ništa od Medijske strategije, niti od saradnje struke i vlasti, jer se u ovih pet godina pokazalo da vlast ne poštuje ni novinare, ni medije, već ih koristi za propagandu svojih ideja i zamisli, ukazala je Riha. Prema njenom stavu, političari ne razumeju funkciju medija, već ih vide samo kao sredstvo propagande i nikako više.

 

Govoreći o problemima u medijima, Riha je ocenila da je novinarstvo nekada bilo ugledna profesija, dok je sada predmet sprdnje.

 

Ima jako puno problema, novinarstvo je nekada bilo ugledna profesija, a sada publici služi za sprdnju. Mislim da ni građani ne veruju medijima u potpunosti“, predočila je Riha. Ona ne može da prihvati da građani veruju svemu što piše u tabloidima i smatra da „ti mediji služe za zabavu i da jepolitika postala zabava.

 

Vidite kako izgledaju političke emisije na najgledanijim televizijama, one su zapravo estradne“, ilustrovala je Riha. „Mi smo nekako i sami urušili profesiju, ne bih sve priprisivala političarima, primetila je Riha i uočila da su tržište i ta potreba za senzacionalizmom i da prvi imate neku vest učinili mnogo toga lošeg.

 

Ona misli i da su političari dodatni mehanizam pritiska na medija, jer ćete, ako ste bliski vlastima, onda nešto dobiti, neku informaciju, pa povećati tiraž ili ćete biti bezbedni na neki način i omilјeni novinari.

 

Sve to je strašno urušilo profesiju i nas kao pojedince, kao novinare, ukazala je Riha.

 

Ona je podsetila i na podatke NUNS da je ove godine, do 1. jula, 47 novinara bilo izloženo nekim pritiscima ili napadima, dok je tokom 2016. bilo 69 takvih slučajeva. To je jako alarmantno, upozorila je Riha i podsetila na novinarku Draganu Pećo koja i dalјe ne zna ko joj je upao u stan. To je bilo klasično zastrašivanje. Neko je ispreturao stan i nije uzeo ništa, precizirala je Riha.

 

I dan danas se ne zna ko je napao novinare na inauguraciji. I dan danas se ne zna ko su napadači, oni su navodno redari Srpske napredne stranke (SNS), dodala je Riha, koja smatra da valјda SNS zna koga je unajmila za redare.

 

Riha ukazuje i da se niko ne uzbuđuje ni zbog tih podataka, ni zbog odbacivanja krivične prijave protiv Informera, koji je svojevremeno optužio nekoliko javnih ličnosti, novinara i novinarki, među kojima i nju, da su želeli da ubiju tadašnjeg premijera i sruše državu.

 

Javnost ne reaguje na probleme profesije i to je jako loše, zaklјučila je Riha.

 

Izvor: UNS

Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .