Magazin

MODNA rapsodija: Najlepše bele letnje haljine

 

 

Piše: Gordana Radisavljević – Jočić

 

 

Otkako je mode prisutna je i bela letnja haljina. Mini, midi, maksi, u formi košulje, tunike, sa karnerima, volanima, belim vezom…. Nosili su je rimske sveštenice vestalke, čuvarke vatre u starom Rimu. U 17. veku u Evropu je, zahvaljujući portugalskim trgovcimasu, stigao pamu, a u 18. veku postao je nezaobilazan materijal u odevanju. Jednostavne bele haljine obogaćivale su se gazom, muslinom i obaveznim širokim pojasevima.

 

Poznate dame u belim letnjim haljinama

 

Kao zatvorenica pod brojem 280, 16. oktobra 1793. pogubljena je francuska kraljica Marija Antoaneta. Njene poslednje reči bile su Izvinite, a bile su upućene dželatu, kojeg je slučajno nagazila. Posle smrti postala su je zvali kokoška zbog bele haljine koju je nosila na putu do giljotine. Žena koja je za života bila simbol jedne epohe, o čijim se ekstravagantnom stilu govori i danas, svoj poslednji nadimak duguje običnoj beloj haljini. Nosila je kraljica i ranije bele haljine, ali one nikada nisu bile jednostavne forme, bez mnoštva nakita, ukrasa, odgovarajuće perike. Ova njena poslednja haljina je bila nešto što bismo mi danas nazvali mala bela haljina.

 

Kao zatvorenica pod brojem 280, 16. oktobra 1793. pogubljena je francuska kraljica Marija Antoaneta. Njene poslednje reči bile su “Izvinite”, a bile su upućene dželatu, kojeg je slučajno nagazila. Posle smrti postala su je zvali “kokoška” zbog bele haljine koju je nosila na putu do giljotine. Ova njena poslednja haljina je bila nešto što bismo mi danas nazvali mala bela haljina.

 

 

Moda Belle Époque ne može se zamisliti bez belih letnjih haljina. U periodu između dva svetska rada čuvena Džej Lanvin koristi belo platno za kreacije obogaćene očaravajućim vezom, ukrasima i dekoracijom u svetlim i razigranim bojama cveća, a Madlen Vione, koju su zvali kraljica belog, kreira svoje besmrtne haljine inspirisane antičkim grčkim statuama. Sredinom pedesetih godina Kristobal Balensijaga, arhitekta među kreatorima, lansirao je haljinu tunika. Imala je vrećastu formu, koja se pri dnu sužavala, sa tri četvrt rukavima, dužine ispod kolena i pravougaonim izrezom oko vrata. Desetak godina kasnije Pjer Balmen započeo je proces stvaranja novog francuskog stila koji je u prvi plan stavio bogate bele tkanine ukrašene mnoštvom detalja, orijentalne inspiracije. Svi oni pokazali su da se bela može kretati u velikom spektru nijansi – od čisto bele, preko puder tonova, do gotovo bež tonova.

 

Da je plisirana haljina u kojoj je zanosna Merlin Monro stala iznad ventilatora u filmu “Sedam godina vernosti” bila neke druge boje, a ne bele, sigurno da efekat koji ta scena ostavlja ne bi bio isti. Ovaka bela plisirana „Travilla” haljina, s dubokim dekolteom nalazi se na listi 10 najpoznatijih filmskih kostima, baš kao i Živanšijeva bela balska haljina sa šlepom ukrašenim crnim vezom koji je Odri Hepbern nosila u „Sabrini“.

 

Poznato je da španska kraljica Leticija rado nosi bele haljine, bez kojih se ne može zamisliti ni ovo leto. Tako je nedavno za posetu izložbi posvećenu Pablu Pikasu i Huanu Mirou u Muzeju savremene umetnosti Kan Prunera u gradiću Soljer na Majorki odabrala je šik mini belu letnju haljinu, uz koju je imala i upečatljiv aksesoar – pleteni zembilj koji je idealno letnje rešenje kada su torbe u pitanju.

 

Nova romantika

 

U većini kolekcija poznatih brendova ove sezone dominiraju bele letnje haljine. Dizajneri predlažu haljine sa engleskom čipkom, ženstvene modele koji otkrivaju ramena, retro haljine sa kopčanjem na grudima, haljine od delikatne čipke u boho stilu i još mnogo raznovrnih modela. Obično se snežno bela haljina vezuje za venčanja, ali za ovu sezonu bela boja će biti nezamenljiva, kako u dnevnoj, tako i u večernjoj varijanti. Elegantna i ženstvena, duga ili kratka, jednostavna ili ukrašena detaljima poput čipke, i ovog leta je pronašla svoje mesto u kolekcijama vodećih dizajnerskih kuća.

 

Da je plisirana haljina u kojoj je zanosna Merlin Monro stala iznad ventilatora u filmu “Sedam godina vernosti” bila neke druge boje, a ne bele, sigurno da efekat koji ta scena ostavlja ne bi bio isti. Ovaka bela plisirana „travilla” haljina, s dubokim dekolteom nalazi se na listi 10 najpoznatijih filmskih kostima, baš kao i Živanšijeva bela balska haljina sa šlepom ukrašenim crnim vezom koji je Odri Hepbern nosila u „Sabrini“.

 

Bohemian stil je biti prisutan i ovog leta. Mala bela letnja haljina je odličan izbor i zbog toga što može podjednako atraktivno da izgleda bez obzira na to da li je napravljena od lagane viskoze, prozračnog lana, čvrstog pamuka ili lepršave svile. Za ljubitelje etno stila pravi izbor su bele letnje haljinice izrađene od čipke ili barem s ponekim čipkastim detaljem. Isto tako, lepo će izgledati i razigrani volani na ivicama haljine, a bela letnja haljina sa širokim kožnim kaišem u kaki ili braon boji, zajedno sa letnjim čizmama jeste dobar izbor.

 

Bele letnje haljine od pamuka ili lana jednostavnog kroja idealne su za poklonike safari stila, dok će se u sportski stil najbolje uklopiti haljinica od rastegljivog pamuka, poput onih koje nose teniserke. Mogu biti na bretele, bez rukava sa V izrezom ili top-haljine. I da ne zaboravimo belu letnju haljinu – košulju, prozračne haljine minimalističkog stila. Mogu biti na kopčanje ili na preklop u stilu kimona. Krojevi tih strogih haljina takođe su raznovrsni – počinju kao muške košulje, a završavaju kao istočnjačke svilene marame.

 

« od 10 »

 

Meni su rekli da vi postojite

Pre nego što je došao Laki

Nož Marine R.

Umetnost putovanja II

21. Beogradski festival igre

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .