Magazin

Zašto je na ZAKINTOSU sve u znaku KARETA – KARETA kornjača

 

Piše: Gordana Radisavljević – Jočić

Fotografije: Aleksandar Jočić

 

Za Zakintos se ovoga leta u našoj štampi vezuju naslovi koji pripadaju crnoj hronici. Ipak, ovo najjužnije i treće po veličini jonsko ostrvo poznato je po dugim peščanim plažama, kristalnom moru tirkizne boje, blagoj mediteranskoj klimi, kornjačama, vinogradima, maslinama. Od Peloponeza je udaljeno nekih 17 nautičkih milja, a od ostrva Kefalonija 13 nautičkih milja južno. More je izuzetno čisto na celom ostrvu, a veći broj plaža poseduje takozvanu plavu zastavicu, koja označava kristalno čistu vodu. Sve to čini ga idealnom destinacijom za porodični odmor.

 

Legenda kaže da su ga starogrčki bogovi blizanci Artemida i Apolon izabrali za odmor zbog zlatnih zalazaka sunca. Ostrvo je dobilo ime po Zakintu, sinu trojanskog kralja Dardana. Kao njegovi vladari smenju se Spartanci i Makedonci, a za njega su se borili i Goti, Vandali, Arapi i Saraceni. Dugo je pripadalo Rimskoj imperiji, nakon čega je potpao pod uticaj Vizantije, kada je većina stanovništva prešla u hrišćanstvo. Ipak, najviše se oseća uticaj Venecije, pod čijom vlašću je i bilo od 15. do 18. veka.

 

Plavo more i maslinjaci

 

Na žalost, za razliku od ostalih delova Grčke, ovde je malo toga sačuvano što bi svedočilo o dugoj i burnoj istoriji Zakintosta. Dva katastrofalna zemljotresa u 17. veku i 1953. godine pretvorila su ga u gomilu ruševina. U ovom poslednjem samo su tri zgrade ostale netaknute: katedrala posvećena Svetom Dionisiosu, zaštitniku grada, banka i crkva Svetog Nikole. Interesantno je da ono što nije stradalo u zemljotresu jeste u požaru koji je izbio kada su preplašene domaćice, koje su spremale nedeljni ručak, izletele iz svojih domova ostavljajući za sobom založene šporete.

 

 

Mnoštvo grčkih taverni, noćnih klubova i barova, predstavlja pravi izbor za mlade i one koji se tako osećaju. Ono po čemu je Zakintos danas najpoznatiji na turističkoj mapi jesu plaža Navagio (ili Shipwreck) – jedna od najlepših plaža na Mediteranu, kareta-kareta – morske kornjače koje polažu jaja još jedino na Zakintosu, najveća zastava i najviši jarbol na svetu upisani u Ginisovu knjigu rekorda.

 

Ativan odmor

 

Glavni grad ostrva je istoimeni grad Zakintos ili, kako ga ovde zovu Zante nad kojim dominira stara srednjevekovna tvrđava Bohali. Pored Zakintosa, važniji gradovi – letovališta su Laganas, Argasi, Tsilivi. Najveći gradski trg posvećen je Dionisiosu Solomosu, čuvenom grčkom pesniku i autoru stihova grčke himne rođenom na ovom ostrvu. Skoro na svakom koraku u gradu možete videti njegove biste, a većina ustanova nosi ime Dionisios.

 

Ukoliko krenete put Zakintosa očekujte aktivni odmor. Među turistima najviše je Engleza, Čeha, Nemaca, Srba. Ako tražite urbano ostrvo to ovde nećete naći. Priroda je bila veoma darežljiva prema njemu, pa ga izrazito bujna vegetacija izdvaja od ostalih grčkih ostrva. Na nekim mestima se engleska trava graniči sa sitnim i prefinjenim morskim peskom. Obala je duga 123 km, voda je izuzetno slana, providna i čista a more plitko i do 50 metara od obale. Unutrašnjost ostrva ispunjena je maslinjacima, koji predstavljaju jedno od obeležja ovog ostrva.

 

Mnoštvo grčkih taverni, noćnih klubova i barova, predstavlja pravi izbor za mlade i one koji se tako osećaju. Ono po čemu je Zakintos danas najpoznatiji na turističkoj mapi jesu plaža Navagio (ili Shipwreck) – jedna od najlepših plaža na Mediteranu, kareta-kareta – morske kornjače koje polažu jaja još jedino na Zakintosu, najveća zastava i najviši jarbol na svetu upisani u Ginisovu knjigu rekorda.

 

Plaža Navagio

 

Najbolji način da upoznate Zakintos jeste krstarenje. Ponuda je bogata, nije nimalo lako odlučiti se između obilaska ostrva brodom, izleta do susednog ostrva Kefalonije i Odisejeve Itake, Peloponeza i drevne Olimpije. Nezaboravni doživljaj svakako je izlet koji vodi Verica Petrović Haikalis. Autobuska tura oko ostrava i krstarenje brodom s kupanjem na čuvenim plažama u kamenim uvalama i ulascima u mnogobrojne pećine. Pažnju će vam privući polja maslina i šume čempresa na obali dok se plaže nastavljaju jedna na drugu, vetrenjače pretvorene u apartmane, videćete i čuvenu Ginisovu zastavu Grčke.

 

Nažalost, kareta kornjače se danas svrstavaju u ugrožene vrste. Grčka vlada pokušala je da ograniči turizam na Zakintosu, međutim naišla je na otpor lokalnog stanovništva, kome je turizam glavni izvor prihoda. Zahvaljujući trudu volontera, svakoga jutra na plaži ćete videti malom drvenom ogradom obeležena nova mesta na kojima su prethodne noći kornjače položile jaja.

 

Brodom iz mesta Porto Vromi jedino možete stići do plaže Navagio, poznate i pod komercijalnim imenom Shipwreck (Brodolom), koje duguje olupini broda koji se 1981. godine nasukao na njenoj obali. Brod je služio za švercovanje cigareta, a članovi posade nikad nisu pronađeni. Danas je ona, kredom išarana mnogobrojnim imenima turista, a možete videti i veliki broj naših imena. Ukoliko dolazite u okviru kružnih tura oko ostrva na njoj možete provesti sat i po, ali ako se odlučite da vam ona bude glavna odrednica moćićete da uživate u njenim čarima četiri do pet sati.

 

 

Kornjače kareta-kareta

 

Na peščanim plažama u zalivu Laganas na jugu Zakintosa (Gerakas, Dafni, Kalamaki), kao i na malom satelitskom ostrvcetu Marathonisi, čiji oblik verovali ili ne podseća na džinovsku kornjaču, kareta-kareta kornjače polažu jaja i u miru gaje legla mladih. Plaža duga 5 km jednim delom dostupna i turistima, ali je vreme boravka ograničeno do 20 časova, zabranjeno kopanje rupa, pravljenje kuli od peska i zabadanje suncobrana. Vodeni sportovi su, takođe, ograničeni u delu koji kareta – kareta kornjače naseljavaju. Kornjačama je podređen i red letova. Naime, avioni na Zakintoški aerodrom ne sleću u periodu između 20 i 5 časova ujutro kako nadletanjem ne bi uznemiravali kornjače. Nažalost, ove kornjače danas su na listi ugroženih vrsta. Mogu se još jedino videti na Zakintosu koji je njihovo prirodno stanište već vekovima.

 

Nažalost, kareta kornjače se danas svrstavaju u ugrožene vrste. Grčka vlada pokušala je da ograniči turizam na Zakintosu, međutim naišla je na otpor lokalnog stanovništva, kome je turizam glavni izvor prihoda. Zahvaljujući trudu volontera, svakoga jutra ćete videti malom drvenom ogradom obeležena nova mesta na kojima su prethodne noći kornjače položile jaja.

 

Jedna od turističkih atrakcija jeste izlet brodićima nešto dalje od obale kako biste izbliza videli ove neverovatne kornjače od kojih neke plivaju za brodićem.

 

IMG_2845
« od 12 »

 

Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .