Magazin

Ovo su NAJPOPULARNIJI letnji šeširi svih vremena

 

 

Piše: Gordana Radisavljević – Jočić

Foto: Pixabay

 

 

Popularnosti letnjih šešira doprinela je i činjenica da se njegov oblik i stil lako menja i prilagođava odeći. Tako se uz strogo poslovnu garderobu, uz pantalone, haljinu ili košulju, mogu nositi letnji šeširi ukrašeni trakom, šljokicama ili cvećem.
Na plaži možete zablistati uz veliki slamnati šešir koji će vam dati dozu glamura, a ujedno zaštiti glavu od štetnih zračenja i zaštititi od sunčanice.Francuski glumac i pevač Moris Šavalije svetsku je slavu stekao pesmama kao što su Louise, Mimi i Valentine, ali mu je slamnati šešir koji je uvek nosio na pozornici zajedno sa svojim smokingom doneo status jedne od najvećih ikona popularne kulture 20. veka.

 

 

Jedan od najpopularnijih letnjih šešira je panama šešir. Iako u imenu ovog šešira stoji Panama, njegova domovina je Ekvador, gde se i dan-danas ručno izrađujuje od biljke Carludovica Palmata. Poznat je još od 16. veka i doba španskih konkvistadora, a svetsku slavu stekao u vreme izgradnje Panamskog kanala kada su ga radnici nosili kako bi se zaštitili od jakog sunca. Njegovoj popularnosti doprineo je specifičan i jedinstven način izrade. S obzirom da se plete, svaki primerak je unikatan. U zavisnosti od toga koliko je vremena potrebno za izradu jednog šešira određuje se i njegov kvalitet. Samo orininalan i kvalitetan panama šešir možete izgužvati rukom, a da se on brzo vratiti u prvotno stanje. Panama šešir rado su nosili Vinston Čerčil, Teodor Ruzvelt, Hemfri Bogart, Gari Kuper, pa čak i Josip Broz Tito.

 

 

U svetu su već nekoliko sezona hit letnji šeširi sa simpatičnim natpisima izvezenim crnim slovima na obodu njujorške dizajnerke Eugenije Kim. Trend koji je sama lansirala, ubrzo su počeli da slede i drugi dizajneri tako da se slogani na šeširima mogu videti i kod drugih dizajnerskih brendova.

 

 

Čuveni meksički letnji šešir sombrero dizajniran je tako da zaštiti celo telo od sunca. Njegov ogromni obod pokriva lice i ramena, a senka štiti stopala. Iako je danas jedan od zaštitnih znakova Meksika njegova domovina je Kordoba u Španiji. Sve u svemu meksičkim seljacima i majiračima pružao je veliki hlad, a oni su mu dali svoje lično obeležje. Otuda i njegova velika popularnost, mada ima zlobnika koji kažu da je za to najzaslužniji jedan crtani lik – miš Brzi Gonzales. Bilo kako bilo, sombrero i njegove varijacije popularne su svuda u svetu već godinama, ne samo u Meksiku, već i drugim zemljama Latinske Amerike i Evrope. Izrađuje se od slame, mada bogatiji nose sombrero od kože.

 

 

Žirado letnji šeširi su, takođe, veoma popularni letnji šeširi izađeni od slame. Čvrsti slamnati šeširi nastali su 1880. godine, a u Ameriku su ih doneli italijanski emigranti. Prvobitno su ih nosili venecijanski gondolijeri. Njegova popularnost porasla je krajem 19. veka, kada ga kao obavezni deo letnje garderobe prihvata američka srednja klasa. Bio je toliko popularan da su ga zvali “narodni šešir”. Nosili su ga zabavljači u vodvilju i mjuziklima. Upravo je filmska industrija najzaslužnija za njegovu planetarnu popularnost. Rado su ga nosili Džin Keli i Fred Aster.

 

 

Elegantni letnji šeširi – Postoji određena sofisticiranost u šeširima širokog oboda sa šarenom maramom koja nestašno leprša na vetru, i podseća na stil Odri Hepbern. Ti šeširi savršeni su za duži boravak na suncu, jer vam štite glavu, oči i celo lice od direktnog sunca. Takođe, oni vam daju određenu dozu elegancije, pa makar na sebi imali pocepane farmerke. Možete ga nositi sa gotovo bilo kojom odećom.

 

 

Letnji šeširić s uskim obodom – Može se reći da se radi o muškim modelima šešira, koje su žene prisvojile i dodale im brojne zgodne „ženske“ detalje. Jako dobro izgledaju na ženama i s kratkom, i dužom kosom, a na vama je da samo odaberete tačan model, boju i uzorak. Kada ga nabavite nećete više želeti izaći bez njega.

 

 

„Kantica“ šeširić – Neki ih zovu još ribarskim šeširićima, no naziv je manje bitan. Ono što je važno je da se radi o šarmantnim, najčešće platnenim šeširićima, s malo širim ili užim obodom. Varijacija tih modela i uzoraka je bezbroj. Savršeni su za plažu, neće se dogoditi nikakva šteta ako se namoče u vodi, a možete ih oprati s odećom na nižim temperaturama. U tom šeširiću svi izgledaju mlađe.

 

 

Letnji kaubojski šešir – Šešir za samo one koje žele i znaju kako da privuku pažnju. Najugodniji će vam biti slamnati kaubojski šeširić, no ako nađete lep platneni model, nemojte propustiti da ga kupite.

 

 

 

 

Vojničke kape – Može se reći da je jedan od modela vojnički kapa lansirao Fidel Castro, a što je najzanimljivije, jako dobro stoje i muškarcima i ženama. Za one večito sportske žene, koje vole kratke pantalonice, široku sportsku odeću, maslinaste i pastelne boje, ovo je pravi izbor. Odlično stoje ženama s kraćom kosom ili onima koje vole da nose niski repić.
NAŠA IZDANJA

Kategorije

20. Beogradski festival igre

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .