Vruće teme

Bura u javnosti: Autori u Politici – stvarni ili lažni

Autor teksta: Nikola Radišić

 

Nakon što se u javnosti podigla bura oko navodnog lažnog autora tekstova u dnevnom listu Politika i izvinjenja tog lista zbog pogrešne fotografije, Udruženje novinara Srbije došlo je do podataka da bar još dva autora, koji potpisuju tekstove u tim novinama, ne postoje.

 

U tom listu nisu odgovarali na pitanja N1, dok iz Saveta za štampu poručuju da će, na osnovu dospelih prijava, na prvoj narednoj sednici razmatrati slučaj „Politika“.

 

Šta je zajedničko za: Petra Veličkovića, forenzičkog psihijatra iz Montreala, Milovana B. Vučića, profesora univerziteta i psihoterapeuta iz Los Anđelesa i Petru Nožicu, psihijatra i porodičnog psihoterapeuta iz Sarajeva?

 

Svi su autori u dnevnom listu Politika i niko od njih ne postoji. To je rezultat istraživanja Udruženja novinara Srbije. Pored teksta Veličkovića stoji fotografija jednog nemačkog glumca, Vučić je ilustrovan fotografijom drugog nemačkog državljanina, a Nožicine fotografije nema, dok pretraga zvaničnih registara ne daje rezultate.

 

Iz poltike su čitaocima uputili izvinjenje zbog fotografije nemačkog glumca, a nakon više pokušaja da stupimo u kontakt sa glavnim urednikom Politike, kako bi dobili dodatna objašnjenja, stigao je smao kratak SMS.

 

PROČITAJTE I:

 

Savet za štampu će razmatrati tekst „Politike“

„Politika je podnela krivičnu prijavu nadležnom Tužilaštvu pa se za sve informacije obratite nadležnim instirtucijama“, poručio je Žarko Rakić, v.d. glavnog i odgovornog urednika „Politike“.

 

U međuvremenu se oglasio kolegijum Politike, saopštavajući da je u toku pokušaj diskreditacije tog lista, koji je, kako navode, poslednjih meseci našao na meti „nepoznatih hakera i zlonamernika“. Kolegijum Politike ocenio je da je taj list „oštećen i prevaren“ i najavio krivične proijave protiv odgovornih.

 

„Od sopstvene krivice za načinjene greške sigurno nećemo bežati, tako da će zbog ozbiljnih propusta u radu biti kažnjeni svi u lancu odgovornosti. Ipak, novinarska greška pokušava da nam se spočita kao namerno dezinformisanje javnosti, pa se čak prave nemoguća poređenja sa nekadašnjom rubrikom Odjeci i reagovanja“, navodi se u saopštenju.

 

U UNS-u kažu da su sva trojica izmišljenih autora pisali tekstove o agresivnom feminizmu i neopravdanosti dodele dece majkama u procesima koji se vode o starateljstvu prilikom brakorazvodnih parnica.

 

„Očigledno da u Politici sada postoji izgrađen sistem fantomskih komentara i lažnih komentara koji idu na ruku pojedincima iz vlasti. Podsetiću vas da je ova serija tekstova počela kada je otkriveno da je Siniša Mali u brakorazvodnoj parnici dobio starateljstvo nad decom i da je u tom postpuku sud izbegao da procenjuje ko su navodni prijatelji koji gradonačenliku daju 60.000 evra godišnje za školovanje dece i kako je dadilja te dece zaspolena u gardskom preduzeću“, kaže predsednik UNS-a Vladimir Radomirović.

 

Tamara Skrozza iz Saveta za štampu kaže da će to telo posebno razmatrati slučaj Politike, za koji su dobili više prijava. Kako kaže, sve češće se dešava da takozvani „ozbiljni mediji“ prelaze na teren tabloida zbog tiraža ili političkog pozicioniranja. Ipak, opstanak takvih medija zavisi samo od građana, poručuje Skrozza.

 

„To je kriterijum koji poštujemo u svim sferama života, pa hajde da poštujemo i kad su mediji u pitanju. Neću u prodavnici da kupim crvljivu salamu, prema tome na kiosku neću da kupim crvljive novine, neću da gledam crvljivu, smrdljivu televiziju. Hoću da kupim kvalitetnu salamu, kvalitetne novine, kvalitetnu televiziju“, kaže Tamara Skrozza iz Saveta za štampu.

 

Skrozza dodaje da je mali korak od izmišljenih autora tekstova, do novog „Vojka i Savla“ čije posledice su svima poznate.

 

Izvo: N1

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .