Duhovnost

Protojerej-stavrofor Nenad Andrić: U sretanje Svetom Nektariju Eginskom Čudotvorcu

Piše: Gordana Radisavljević – Jočić

 

knjiga korice za promociju

Shvatio sam da treba da objavlјujem ono što vidim i čujem a što Gospod čini kroz Crkvu Svoju Pravoslavnu, u ovom konkretnom slučaju kroz ličnost Svetitelјa Nektarija Eginskog. Tim pre što se nisam trudio da vidim čuda, već sam se spontano nalazio u situacijama da budem svedok da Bog na molitve Svetog Nektarija podari čudesna iscelenja, savremene fenomene za ljudski razum, koji se mogu prihvatiti samo verom. Tako sam 2007. privi put lično bio svedok iscelenja obolelog od raka kostiju sa metastazama na jetri i plućima Miodraga Bukvića, mašinskog inženjera iz Novog Sada, jednog od stručnjaka u NIS-u Srbije. To me je fasciniralo i utvrdilo u veri da je Bog bliži nama nego mi sebi sami. On je u nama. Pravoslavlјe se meni i mojoj duši kroz sva ta čuda, osvedočilo da je živo prisustvo Božje sile u njemu, a ne samo lepa i moralna propoved. To želim da podelim i sa drugima i zato sam napisao i prvu i drugu knjigu i neprestano zapisujem detalјe o čudima koji mi dostavlјaju iscelјeni, a ima ih dosta, kaže protojerej-stavrofor Nenad Andrić iz Valjeva.

 

 

Upravo je prota Nenad najzalužniji što su se Srbi upoznali sa čudesnim iscelenjima Svetog Nektarija Eginskog. Organizovao je brojna hodočasnička putovanja na Eginu, prelepo grčko ostrvo udaljeno od Atine 45 minuta vožnje trajektom, na kome je sahranjen Sveti Nektarije Eginski i do hrama Svetog Nektarija u Kamarizi kod grada Lavriona, udaljenog 85 km od Atine, gde služi arhimandrit Nektarije Vitalis, zvani starac Nektarije, živi svedok milosti Božije i ovog sveca, koji ga je još u mladosti spasao sigurne smrti i na zaprepašćenjee svih doktora izlečio od raka na plućima. Autor je knjge “Sveti Nektarije Eginski / Život, čuda, akatist i molitve”, a nedavno je promovisao svoju novu knjigu “U sretanje Svetom Nektariju Eginskom Čudotvorcu”,, koja se čita u dahu.

 

-Knjigu “U sretanje Svetom Nektariju Eginskom Čudotvorcu” sam zamislio i napisao kao jedno putovanje lađom. Dok isplovljavamo iz atinske luke Pirej i plovimo na Eginu upoznajemo se sa životom Svetog Nektarija (žitije sam preuzeo od grčkog arhimandrita Amfrosija Fontrija iz “Svetigorinog” izdanja), opisao sam izgled Eginskog manastira, Egine i Kamrize, da bi bila jasnija slika o ostrvu na kome je Eginski Tajnovidac živeo i gde i sada često se pojavlјuje kroz dela koja čini, a koja ne mogu da ostave ravnodušnog ni verujućeg ni neverujućeg čoveka. Takođe, sva moja dosadašnja putovanja na Eginu sa poklonicima, a bilo ih je oko 15, stavio sam u to jedno putovanje, sve ličnosti pomenute u knjizi su istinite, kao i iscelјeni čija čudesna ozdravlјenja navodim u knjizi – počevši od dečaka Vasilija, pa do starca Neaktarija Vitalisa koji je mnogo puta lično doživeo iscelјenja na svom napaćenom telu, i o tome lično svedoči u interrvju u knjizi. Tu su i skeneri i rendgenski snimci i potvrde lekara koji su pratili tok bolesti i iznenađujuća iscelјenja da su bolesti izlečene natprirodnim putem.

 

Koliko su Vam mediji pomogli svojim pisanjem u misiji da širite kult Sv. Nektarija?

 

Do sada kome god od novinara tj. medija sam se obratio i upoznao ga sa likom Sv.Nektarija i njegovim značajem pri utehama i lečenjima bolesnika rado je prihavatio da piše i tako da svoj doprinos mnogim stradalnim dušama. Jer poznato je da Sv. Nektarije leči rak, neiscelјive bolesti i duševna i nervna obolјenja, a poslednjih godina se projavlјuje snaga njegove molitve za dobijanje poroda-dece. Do sada je rođeno nekoliko hiljada izmoljene dece a svedoci su kandila koja roditelji kada dobiju dete poklanjaju manastiru u Kamarizi koja starac Nektarije kači na plafon koji je pun kandila. Hvala svim medijima i ovom prilikom što pomažu ovu misiju, veoma potrebnu u naše dane, kao i Vašoj medijskoj kući.

 

U knjizi čitamo potresna svedočanstva ljudi koji su na Egini našli spas. Koja je priča na Vas ostavila najveći utisak?

 

Iscelјenje od raka materice Vojke Milošević iz Subotice i dobijanje sina porodice Tešić iz Valјeva. I posle 15 godina dve kume se sretnu na putu za Eginu i izmire kraj moštiju Sveca…I što vidim radost lјudima i osmeh na licu kada se vraćaju sa Egine svojoj kući i počnu da žive crkveno…da idu na Liturgije i da vole život, vole lјude oko sebe, vole Boga…srećni su!

 

kandila za decuTu je i priča Isidore Bjelice. Koliko su važna svedočanstva poznatih u Vašoj misiji?

 

Oni su svojim autoritetom poznati široj javnosti van religije, a eto Bog je to uredio da sada javnost sluša o delima Prvaoslavne vere kroz njih, i da posle ne može niko reći pa to tamo neki pop “popuje”, ko zna kakve su to prazne priče. Zato ja samo objavim njihovo svedočanstvo.

 

Kako je izgledao Vaš prvi dolazak na Eginu?

 

Desilo se da moj prvi odlazak bude na dan slave manastira na Egini Presvete Trojice. To sam doživeo kao osobitu pažnju Svetog Nektarija koji je tamo glavni domaćin, jer na dan slave nema slučajnih gostiju posebno ne na ostrvu udalјenom od Srbije 1500 kilometara. Ako bih negde na zemlјi poželeo da imam svoj mali kutak to bi bio tu na tom eginskom ostrvu. Sve je tu oradostilo se prisustvom Svetog Nektarija, pa duši nekako lepo, mirno, bezbrižno….

 

Starac Nekatarije i otac Nenad AndricPohodite i starca Vitalisa, duhovno čedo Sv. Nektarija koga je starac iscelio. On Vam je dao neobičan savet za isceljenje?

 

Prvo sam išao u Kamarizu kod starca Nektarija Vitalisa, i tek posle godinu dana na Eginu.On me je sada razumem pripremio za odlazak na Eginu. Ne bih tako doživeo Eginu da nisam bio prvo kod starca Vitalisa. On mi je pri prvom susretu rekao Ne osuđuje nikoga… Ćuti o tuđim gresima i postupcima… Imaj ljubavi, smirenja i strpljenja prema svima i Bog i Sv. Nektarije biće uz tebe i pomoćiće ti u svemu…

 

Zahvalan sam mu na tome, što me je podsetio na Jevanđelјe koje treba primeniti u praksi… Od tada sam bio kod njega više puta i ako Bog da i video i audio zapise kao i beleške njegovih pouka i svedočenja raznih događaja vezanih za Sveca voleo bih da objavim. On mi je dao duhovni blagoslov i za ovu knjigu da objavim…Starac je živi svetac i Slava Bogu da postoji, da se učimo od njega lјubavi, smirenju, krotosti, molitvi, veri i dobrim odnosima sa svima…

 

 

2013-04-15 10 20 54Kako u ovo naše vreme svakakvih izazova naći duhovni mir?

 

Dan početu molitvom i završiti molitvom, post, ispovest i pričešće… Ne osuđuj nikog… Ćuti o tuđim gresima i postupcima… Imaj ljubav, smirenja i strpljenja prema svima… Budi u dobrim odnosima sa svima… Radovati se tuđim uspesima kao svojim, a pomoći u nevolji uvek svakom bez obzira na veru i naciju, da shvatimo da od našeg odnosa prema bližnjima mnogo zavisi naše Spasenje.

 

 

 

 

 

 

Potis ispod slika:

1. Eginska monahinja Mariam i prota Nenad Andić

2. Korice knjige „U sretenje Svetom Nektariju Eginskom Čudotvorcu“ za promociju

3. Nektarija Joksić iz Obrenovca, izmolјena od Boga molitvama Svetog Nektarija Eginskog

4.Kandila

5. Starac Nektarije i prota Nenad Andić

6. Sa grupom poklonika

 

Jedna od mnogih

(Post) istina (post) demokratije

Nedogled

KLEOS

Kategorije

. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .