Jedan recept, jedna priča: Švarcvald torta

Jedan recept, jedna priča: Švarcvald torta

MediaSfera

 

Verovatno najpoznatija nemačka torta je Švarcvald torta sa višnjama. Kombinacijea čokoladnog želatinastog kolača, sočnog krema, višanja i dosta likera od višnje doprinela je njenoj popularnosti širom sveta. Smatra se klasičnom nemačkom tortom.




Potiče iz oblasti Švarcvald, a, sudeći po podacima iz  Muzeja kolača u Kicingenu na Majni, do Drugog svetskog rata bila je nepoznata u ostalim delovima zemlje, piše „Dojče vele“. Ime ove torte asocira na tamnu i misterioznu oblast u Nemačkoj koja se zove Crna šuma (Schwarzwald).

 

Istoričari kažu da čuveni nemački desert, Švarcvald torta, potiče iz 16 veka. Negde u ovo vreme čokolada počinje da se bori za svoje mesto pod suncem i na Evropskom kontinentu – pa postaje deo tadašnjih recepata. Ona je jedna od najomiljenijih torti u Nemačkoj i Švajcarskoj od 1930 godina.

 

Torta se sastoji od tri čokoladna biskvita, od kiselih višanja „schattenmorellen„, šlaga od slatke pavlake i rendane čokolade. Torta se ne zove po Švarcvald planinama već po rakiji od višnje koja je karakterisitčna za područje Švarcvalada. Naime, kore se natapaju višnjevačom – Schwarzwälder Kirschwasser, pa dobijaju karakterisitčan miris. Po drugoj boje torte simbolišu boje narodne nošnje žena iz ovog kraja.

U švarcvald tortu ne ide nikakavi čokoladni fil, samo slatka pavlaka, višnje i rakija od višnje. Ne liker od višnje, nego rakija. Torta se lako priprema, veoma bogato i lepo izgleda i nije teška.

 

Švarcvald torta

 

Potrebno je za kalup promera 26 cm:

 

100 gr putera, 100 gr šećera, 1 štapić vanile, 4 jaja, 70 gr mlevenih badema, 100 gr fino narendane čokolade, 50 gr brašna, 50 gr skroba (gustina), dve kafene kašičice praška za pecivo, 7 supenih kašika trešnjevače

 

Za nadev:

 

1/2l slatke pavlake, 750 gr višanja iz kompota, 1supena kašika krupno narendane čokolade, puter za podmazivanje

 

Priprema:

 

Penasto umutiti puter, šeer i vanilu, pa dodati jaja,bademe i fino narendanu čokoladu. Pomešati prosejano brašno, skrob i prašak za pecivo, pa i to umutiti u smesu. Peći u kalupu na 180 stepeni 30-40min na drugoj prečki odozdo.

 

Ostaviti da odleži 12 sati.

 

Dva puta vodoravno razrezati patišpan, da budu 3 kore.

 

Donju koru natopiti višnjevačom. Umutiti pavlaku u čvrst šlag sa malo šećera, po ukusu.

 

Prve dve kore premazati šlagom i po njima naređati oceđene višnje.

 

Gornju koru i celu tortu premazati šlagom, posuti po sredini krupno rendanu čokoladu i po obodu ukrasiti zrelim trešnjama. Ako ih nema, samo posuti čokoladu.